Sindicatele, prezente astazi la discutiile cu FMI s-au declarat impotriva cresterii TVA, sustinand insa ca nu ar avea nimic impotriva daca majorarea s-ar aplica doar la unele produse si servicii de lux.

Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin (foto), a declarat, la finalul discutiilor din aceasta dimineata cu FMI, ca reprezentantii institutiei internationale au recunoscut ca “se asteptau la un act managerial de calitate” din partea Guvernului roman, de aceea prognozasera initial o crestere aconomica de 1,3% pentru acest an.

Ulterior, cu doua saptamani inainte ca misiunea de evaluare sa vina in Romania, FMI revizuise in scadere, la 0,8%, cresterea economica pentru acest an. Sambata, resprezentantii Fondului le-au spus patronatelor ca vor reanaliza indicatorul de crestere economica, care ar putea fi zero sau chiar negativ.

Autoritatile de la Bucuresti au recunoscut si ele, intr-un final, ca o crestere economica in acest an este putin probabila. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si-a schimbat opinia aproape de la o zi la alta pe acest subiect.

Astfel, dupa ce duminica declara, in emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzata de Pro TV, ca Romania va iesi din recesiune in acest an, ieri, dupa discutiile cu FMI, a recunoscut ca este posibil sa nu avem crestere economica in acest an.

In ultima perioada, se inmultesc semnalele ca Romania ar putea continua sa fie si in acest an in recesiune, la fel ca si in 2009. Acest lucru presupune o activitate redusa in economie, cu un PIB in scadere, somaj in crestere, multe falimente, consum - in scadere, investitii straine - tot mai putine si asa mai departe.

Tehnic, recesiunea inseamna doua trimestre consecutive de scadere a economiei.

In prezent, Guvernul si reprezentantii Fondului Monetar International discuta nivelul indicatorilor in care ar urma sa evolueze economia romaneasca in acest an. Semnalele sunt ca FMI ia in calcul din nou recesiunea pentru Romania anului 2010, iar acest lucru nu este deloc o veste buna.

Autoritatile vor trebui sa propuna solutii oficialilor FMI pentru cresterea veniturilor la bugetul de stat si/sau reducerea cheltuielilor bugetare in asa fel incat efectele crizei sa fie indepartate. Printre aceste masuri, s-ar putea numara cresterea taxelor, reduceri de personal in sistemul public etc.

Sindicatele au mai comunicat reprezentantilor FMI ca nu sunt de acord cu o crestere generala a TVA, dar ar accepta o majorare in cazul produselor si serviciilor de lux.

Opiniile sunt oarecum similare celor exprimate de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, care, citat de Gandul de azi, a anuntat ca desi se opune cresterii TVA sau a cotei unice, a pus pe lista lui de taxe pe care le-ar mari: impozitul pe masini de lux ca "sa geama toti astia cu Q7", precum si taxarea suplimentara a celei de-a sau a treia proprietati.

Cititi mai mult pe www.gandul.info!

Mai departe, cota progresiva de impozitare ar putea fi, de asemenea, o masura pe care sindicatele ar accepta-o, dar nivelurile de taxare ar trebui sa fie stabilite cu mare atentie, a mai avertizat marti Dumitru Costin, seful BNS.

Statul vrea sa desfiinteze cota unica de impozitare la veniturile mai mari de 4.000 de lei de luna si sa le impoziteze lunar. Totodata, statul intentioneaza sa majoreze impozitul pe profit la 25%, anunta luni presedintele PNL, Crin Antonescu.

Antonescu cita dintr-un document de lucru al Ministerului Finantelor Publice (MFP) privind noile modificari ale Codului Fiscal, prin care statul ar urma, de asemenea, sa dubleze taxele si impozitele locale. In replica, MFP a anuntat ca declaratiile lui Antonescu sunt strict politice.

Sindicatele au mai atras atentia Fondului ca statul este principalul generator al blocajului din economia romaneasca prin neplata datoriilor catre mediul privat, ceea ce duce la cresterea somajului si la blocaje financiare.

Sindicatele s-au declarat si impotriva introducerii coplatii in sistemul sanitar, in conditiile in care Guvernul nu a explicat pentru ce se platesc acesti bani, care reprezinta “taxe suplimentare intr-o gaura fara fund”, in opinia liderului BNS.

Incont.ro, disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!