Cartel Alfa, Blocul National Sindical, CNSLR Fratia, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania si Confederatia “Meridian” sustin ca majorarea taxelor nu ar face decat sa mareasca si mai mult evaziunea fiscala si ar avea efecte “devastatoare” pentru populatie.

Adoptarea unor asemenea decizii este de natura a spori evaziunea fiscala in conditiile in care aceasta a atins ingrijoratorul procent de 28% la nivelul anului 2009, procentul fiind acum in crestere. Reamintim faptul ca impozitarea micului contribuabil s-a majorat in anul 2005 de la 14% la 16%. Cresterea cotei unice de impozitare ii va impovara si mai mult pe salariatii romani”, potrivit unei pozitii comune a celor cinci confederatii.

Sindicatele atentioneaza ca asemenea decizii vor genera o explozie a nemultumirilor sociale ca in Grecia, tara care se confrunta cu grave probleme economice si in care sindicatele isi apara drepturile in strada.

Cresterea TVA si a cotei unice vor avea ca efect imediat scaderea puterii de cumparare a populatiei ceea ce va deteriora nivelul de trai si va determina scaderea consumului in general. In mod evident, cresterea TVA va provoca o crestere in lant a preturilor, masura exact contrara obiectivelor vizate de Guvern”, sustin sindicatele.

Reprezentantii organizatiilor sindicale spun ca ar fi de acord cu o eventuala majorare a taxelor, doar in cazul in care acestea se vor aplica diferentiat, in functire de valoarea salariului sau de natura produsului, in cazul TVA-ului.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, astazi, ca, in cazul in care Guvernul va face disponibilizari in sectorul public, efectul va fi reducerea cheltuielilor abia peste un an si jumatate, in prezent bugetul consolidat ramanad acelasi, deoarece cheltuielile se muta de la un capitol la altul.

"Disponibilizarile de astazi nu inseamna reducerea cheltuielilor astazi. Inseamna ca peste un an ai jumatate vom avea reduceri de cheltuieli in sectorul personal, deci scaderea este foarte putin semnificativa. Se muta dintr-un capitol an altul cheltuielile, dar pe bugetul consolidat raman cam aceleasi cheltuieli", a spus Bogdan Hossu, citat de Mediafax.

Liderul sindical a adaugat ca nu stie in acest moment despre o lista de dispobilizari la care ar lucra Guvernul in aceste zile.

Incont.ro, disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!