Practic, in ultimul ceas, Guvernul are de ales: ori da afara 100.000 de bugetari ori majoreaza TVA si cota unica!

In Ungaria, de exemplu, premierul Gordon Bajnai nu a facut concesii cand a venit vorba de cheltuielile bugetare. Astfel, Guvernul de la Budapesta a inghetat salariile bugetarilor, la nivelul anului 2010 aceasta masura conducand la economisirea a 70 mld. forinti (256 mil. euro).

Mai mult, Ungaria a crescut TVA de la 20 la 25%, insa a micsorat impozitul pe venit pana la 17%. De asemenea, Guvernul de la Budapesta a redus contributiile sociale platite de angajatori pentru a incuraja companiile sa nu faca disponibilizari si sa creeze noi locuri de munca.

De asemenea, Ungaria a eliminat cea de-a 13-a pensie, a inghetat ajutoarele sociale pentru urmatorii doi ani si a crecut varsta de pensionare la 65 de ani.

Premierul ungar mai intentioneaza ca in acest an sa reduca nivelul impozitului pe venit la persoane fizice, dar si la corporatii si sa introduca un nou impozit asupra averii personale.

Reteta pare similara cu cea a Romaniei asumata in acordul cu FMI, insa care nu a fost aplicata. Sa nu uitam ca si Ungaria a semnat un acord cu Fondul mai devreme decat Romania.
 
Unde au dus politicile ungurilor?

Ungaria a renuntat la restul transelor din imprumutul de la FMI, iar economia s-a stabilizat. De asemenea, cheltuielile statului pot fi controlate si exista bani pentru investitii. De asemenea, Ungaria va avea o crestere economica pozitiva in acest an.

Si Bulgaria anuntat ca analizeaza masura majorarii TVA-ului care, in prezent, este de 20%, cu circa cinci puncte procentuale.

Insa bulgarii au o cota unica de 10%, iar aceasta masura ii mentine in top pe lista tarilor de interes pentru investitori, explica Gabriel Biris.

Guvernul de la Sofia a mai anuntat ca va introduce o taxa "pe lux" care va fi aplicata detinatorilor de masini cu peste 150 de cai putere, pentru proprietarii de iahturi sau case, respectiv, apartamente de peste 250 de metri patrati.

O alta masura anticriza va fi introducerea unei grile de salarizare in cazul functionarilor publici.

Bulgaria ar putea adauga si "o taxa" pentru depozitele bancare de peste 100.000 de leva (circa 50.000 de euro).

Ce masuri anticriza a luat guvernul premierului Emil Boc?

Culmea, desi toate tarile, inclusiv cele cu o economie puternica precum Germania, Franta, Estonia, au luat masuri de reducere a cheltuiellor bugetare, in Romania, cheltuielile cu personalul au crescut de la an la an.

Executivul a decis amanarea platilor catre buget pentru firmele care sunt afectate de criza, insa nici 1% din companiile din Romania nu beneficiaza de aceasta masura, din cauza restrictiilor impuse.

A lansat programul Prima Casa, menit sa dezghete piata imobiliara, care nu este nici acum tocmai dezghetata.

A decis neimpozitarea profitului reinvestit, insa intr-un moment in care companiile aveau un profit mult prea mic sau inexistent.

A anuntat ca a redus agentiile guvernamentale.
 
Unde au dus politicile romanilor?

Guvernul intentioneaza sa discute cu FMI cresterea tintei de deficit bugetar.

FMI a revizuit in scadere previziunile privind cresterea economica a Romaniei.

Numarul falimentelor are un numar record de la o luna la alta.

Datoriile statului catre companii nu au fost achitate.

Incont.ro este disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!