"Nu poti sa pastrezi 6 milioane de asistati social cu 3 miloane de lucratori in sectorul neguvernamental si cu 1 milion de bugetari. Si nu poti sa vorbesti despre situatia pensionarilor cand salariul mediu pe o familie de om care munceste e mai mic decat pensia medie" spune Mugur Isarescu. "Asta e adevarul in Romania.  Daca luati salariul mediu si il impartiti la o familie medie o sa vedeti ca acestia castiga mai putin decat castiga un pensionar. Si atunci nu putem vorbi despre solidaritate daca nu ne gandim si la partea cealalta" de de parere guvernatorul BNR.

Mugur Isarescu spune ca in ultimul an de zile guvernul nu a aplicat nici una din masurile de reducere a cheltuielilor asa cum s-a angajat fata de FMI. "Prima noastra optiune de anul trecut a fost sa reducem cheltuielile, dupa cate vedeti exista o opozitie politica majora la reducerea cheltuielilor si acest diagnostic nu-l pun eu, il pune chiar Moody's, singura agentie de rating care nu ne-a scazut ratingul. In Romania  este o rezistenta politica furibunda la scaderea cheltuielilor"mai spune guvernatorul.

"Noi prin acordul cu FMI am evitat criza, cursul nu s-a depreciat, nu am intrat in imposibilitate de plata, nu s-au intrerupt platile nici cele salariale. Din acest punct de vedere acordul si-a atins scopul", a explicat guvernatorul BNR.

Guvernatorul isi mentine pozitia despre majorarea taxelor.

Isarescu a declarat la finele lunii aprilie ca majorarea taxelor ar inrautati situatia economiei, care se afla inca in recesiune, solutia pentru reducerea deficitului fiind diminuarea cheltuielilor sociale si curente si alocarea de bani pentru investitii. Potrivit prognozei BNR, cresterea economica din acest an va fi de circa 0%.

Guvernatorul BNR a mai spus ca nu crede intr-un guvern de tehnocrati, reformele fiind nevoie sa fie asumate politic.

Mugur Isarescu a mai subliniat ca Romania este foarte sensibila la dezechilibrele externe, si ca din cauza celor intamplate in Grecia, ameliorarea apetitului pentru risc a investitorilor nu mai e valabila.

El a amintit ca anul trecut sectorul privat s-a corectat, cu circa 13%, si ca e randul statului sa isi corecteze cheltuielile mari bazate pe imprumut.

" In anii anteriori o zi pe saptamana Romania a trait pe datorie. Ma refer aici la sectorul priovat, care s-a corectat anul trecut. E randul sectorului de stat sa isi corecteze cheltuielile. O economie in care numai sectorul privat s-a ajustat nu e de dorit", a explicat Isarescu.

Guvernatorul BNR crede ca Romania este in prezent la un punct de cotitura si ca incertitudinea este principalul sentiment pe care il au investitorii. Mai mult acesta spune ca Romania nu poate fi un stat social cu venituri cu circa 10% mai mici decat cheltuielile. Potrivit acestuia, veniturile sunt de circa 30% din PIB iar cheltuielile ajung la 40% din PIB."Puteti sa calculati singuri. Scadeti din 40% circa 30% cat sunt veniturile si vedeti unde se duce deficitul. Deficitul bugetar poate sa aiba variatii, dar daca iti atingi tinta cu arierate, alegi cea mai proasta varianta", a spus Isarescu.

"Trebuie sa optam pentru un model, acesta nu este un model. (...) Suntem la un punct de cotitura si trebuie sa luam o decizie. Sunt ingrijorat de calitatea dezbaterii publice, care merge cu insistenta pe un stat social cu venituri mici. Asa ceva nu exista nicaieri in lume", a spus Isarescu. 

Incont.ro este disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!