Din primele date primite de la angajatori, 1.500 de firme au apelat la aceasta masura, de la 1 februarie, pentru 32.000 de salariati. Trimiterea in somaj tehnic mai salveaza unele locuri de munca si pe unii angajati de la concediere, atata timp cat patronii prefera sa le dea 75% din salariu si sa-i pastreze pentru perioadele in care reiau productia”, a explicat ministrul Muncii.

Referitor la evolutia somajului, Seitan a spus ca datele preliminare arata ca rata somajului in februarie se va mentine la aceeasi valoare din luna anterioara, respectiv de 8,1%. Oficialul de la Munca a explicat ca se asteapta ca rata somajului sa mai creasca in urmatoarele luni, pana la 8,5-8,7%, urmand ca in a doua parte a anului aceasta sa scada usor.

Guvernul a decis, la inceputul lunii februarie, sa prelungeasca scutirea de la plata CAS-ului pentru firmele care trimit salariatii in somaj tehnic pentru trei luni si in anul 2010. Decizia a fost luata la cerera sindicatelor, care spuneau ca in caz contrar peste 200.000 de salariati urmau sa-si piarda locul de munca in acest an.

Pe de alta parte, un studiu realizat de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) arata ca doar 16% dintre firmele din Romania au apelat la aceasta facilitate anul trecut.