Pensiile private vor fi garantate cu jumatate de milion de euro
Contributia initiala a administratorilor de fonduri si furnizori de pensii private la fondul de garantare se va ridica la aproximativ 500.000 de euro si va fi virata pana la 1 mai 2012, a declarat, joi, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea.
"Pe langa contributia initiala, care reprezinta 1% din capitalul social minim aferent autorizarii, administratorii vor vira si una anuala, al carei cuantum va fi calculat prin metode actuariale, in functie de necesitatile fondului", a spus Oancea, citat de Mediafax.
Capitalul minim legal pentru autorizarea unui administrator pe segmentul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) este de 4 milioane de euro. In cazul pensiilor faculative (Pilonul III), administratorul unui fond trebuie sa aiba un capital minim de 1,5 milioane de euro.
Pe Pilonul II, activeaza 9 administratori, iar pe Pilonul III sunt prezente 10 societati.
Potrivit lui Oancea, fondul de garantare este unul dintre cele mai importante elemente componente ale complexului de garantii ale sistemului de pensii private, prevazute in legile de baza ale Pilonului II si respectiv Pilonului III si, totodata, ultima etapa de definitivare a acestui mecanism de siguranta.
"Fondul are rolul de a garanta drepturile participantilor si de a compensa astfel eventualele pierderi ale acestora, atat in perioada de acumulare a contributiilor, cat si dupa deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor de a onora obligatiile asumate. Practic, in cazul in care un administrator obtine un randament mai mic decat minimul impus de legislatie, iar aplicare altor masuri de siguranta nu aduce efectul scontat, atunci fondul de garantare intervine si acopera diferenta, respectiv pierderile participantilor", a spus seful CSSPP.
Potrivit legislatiei, administratorii au obligatia platii contributiei initiale, a contributiei anuale, respectiv a contributiei majorate, dupa caz, la fondul de garantare, precum si asigurarea platii resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor legate de administrarea si functionarea acestuia.
Numarul participantilor la fondurile de pensii private obligatorii se ridica la circa 5,7 milioane de persoane, iar activele nete au depasit 6,4 miliarde de lei.
Pe acelasi subiect: