Abia in aprilie vom afla daca pensiile si salariile vor creste cu 3 poate 5 la suta. Insa deficitul bugetar de anul viitor nu poate depasi 2,1% din PIB, iar executivul va fi nevoit sa reduca din nou cheltuielile.

Angajarile in sectorul de stat vor fi blocate si anul viitor. Asa ca numarul bugetarilor va scadea cu 5.000 in fiecare luna. La sfarsitul anului vom avea cu 60.000 de bugetari mai putin, iar guvernul economiseste din plata salariilor 185 de milioane de euro. Cu acesti bani s-ar putea construi 30 de kilometri de autostrada sau ar putea fi amenajat un spital de 300 de paturi.

In plus trebuie restructurate toate companiile de stat. Potrivit Bancii Mondiale, un sfert sunt practic in faliment.

In Romania sunt 760 de companii de stat care tin in spate peste 400.000 de angajati. De-a lungul timpului ele au acumulat datorii si pierderi totale de peste 6 miliarde de euro. Banii sunt suficienti sa acopere de trei ori deficitul bugetar pentru anul viitor.

Pana si seful delegatiei FMI a auzit de smecheriile faimosilor "baieti destepti" din energie. “Trebuie sa scapam definitiv de un sistem in care baietii destepti din sectorul public si din sectorul privat se bucura de profituri nemeritate, in timp companiile, angajatii lor si publicul continua sa plateasca aceste operatiuni ineficiente”, a spus Jeffrey Franks.

Ca sa obtina mai multi bani, statul va trebui sa vanda o parte din aceste companii. Vor fi privatizate combinatul de la Oltchim, CFR Marfa, Filialele Electrica, Cuprumin, dar si minele si termocentralele din toata tara.

In sectorul sanitari, statul va reduce in continuare numarul de paturi si va renunta la o mare parte din serviciile medicale gratuite.

Evaziunea fiscala este estimata la 10% din PIB. Vorbim asadar de 13 miliarde de euro pierdute de stat. O treime din acesti bani ar acoperi lipsurile din bugetul de pensii, cel de asistenta sociala si cel de somaj.

Potrivit oficialilor FMI, anul viitor economia Romaniei va produce in total 136 de miliarde de euro, cu 6 miliarde mai mult decat in 2011.