Oferte de criza ale universitatilor: Reducerea taxei de inscriere si meditatii gratuite. VIDEO
In prag de admitere, reprezentantii universitatilor se tem ca le vor ramane neocupate locurile cu taxa, pentru ca multi romani nu isi mai permit sa-si tina copiii la studii cu plata. Chiar si asa, taxele nu se micsoreaza. Dar oficialii universitatilor s-au gandit sa ii atraga altfel pe candidati: le ofera mici reduceri daca se inscriu din timp si meditatii gratuite.
Politehnica pune la bataie anul acesta 4.700 de locuri la buget si 1.000 cu taxa, la fel ca anul trecut. Apar, insa, metode noi pentru a-i convinge pe tineri sa vina la ei si sa plateasca 4.000 de lei pe an.
"Am facut pregatire in amfiteatru, iar profesori de matematica si fizica le-au facut subiecte asemanatoare cu cele de exemen", a exemplificat Nicolae Tapus, prorector la Universitatea Politehnica Bucuresti.
In plus, cei care se inscriu din timp pe site-ul universitatii obtin o reducere de 10% din taxa de inscriere. La ASE, taxa anuala este de 3.000 de lei, iar meditatiile gratuite pentru candidati sunt doar on-line.
"Avem un program care se acceseaza prin internet si pune la dispozitia lor testele pentru care ei se pot pregati la toate disciplinele noastre.Studentul simuleaza propria admitere", a spus Ion Gh. Rosca, rector la Academia de Studii Economice Bucuresti.
Nici la Universitatea Bucuresti numarul de locuri nu s-a modificat fata de 2009: sunt peste 12.000, dintre care doar 4.500 la buget. Taxele au crescut cu 600 de lei si au ajuns la 3.100 de lei pe an. Rectorii nu sunt optimisti.
"S-ar putea ca mobilitatea sa scada din acest punct de vedere, din cauza cheltuielilor este posibil si ca intre primul si al doilea semestru sa ne confruntam cu o serie de studenti care nu pot plati", a declarat Ioan Panzaru, rector la Universitatea Bucuresti.
Fie ca se vor ocupa locurile, fie ca nu, un lucru e cert: o diploma de licenta nu mai inseamna un post. Lucru confirmat si de ultimele estimari ale celor de la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca.
"Din totalul de someri inscrisi la noi, 16.8% sunt tineri sub 25 de ani, iar dintre acestia existau 10.000 de persoane care aveau studii superioare", a precizat Corina Scarlat, purtator de cuvant ANOFM.
Inscrierile la facultati incep pe 8 iulie, iar examenele de admitere sunt programate tot luna viitoare pentru majoritatea universitatilor.