Presedintele a spus ca a avut discutii cu echipa de specialisti din PDL, condusa de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, iar variantele propuse de acestia sunt scaderea cotei unice de la 16% la 12% sau 10%.

Nu mi se pare o solutie si va dau si un argument simplu, dincolo de orice altceva. Avem marii contributori la bugetul de stat din cota unica: Petrom, Rompetrol, Dacia, Nokia, cei care sa spunem au performanta. Reducerea de la 16% la 12% sau la 10% inseamna un deficit in buget. Cu ce il compensam, cu cei care acum fac evaziune la 16%?", a declarat seful statului.

In schimb, presedintele s-a aratat un sustinator al reducerii contributiilor sociale.

"Da, asta as sustine-o, daca gasim o solutie de compensare in buget, scaderea contributiilor este esentiala. (…) Parerea mea este ca ne trebuie stabilitate. Sistemul fiscal actual trebuie stabilizat cu o privire catre contributiile pentru forta de munca, care sunt mari. In rest avem contributii care sunt sub media UE. Cred ca trebuie o analiza serioasa", a explicat Basescu.

Legat de cresterea TVA-ului, seful statului a spus ca este exclusa o noua majorare, in conditiile in care, in tarile UE, taxa nu are cum sa fie mai mare de 25%.