Vladescu vede crestere de cel mult 1% in 2011, cu pensii inghetate si ajustari salariale. TVA si cota unica nu scad! VIDEO
Finantele Romaniei stau mai bine decat acum sase luni si, desi situatia inca este complicata si dificila, exista o anumita stabilitate pentru anul 2011, a spus fostul ministrul al Finantelor, Sebastian Vladescu, la emisiunea „Dupa 20 de ani”, difuzata duminica la ProTV. Fostul ministru a declarat ca la anul ar putea exista o crestere economica de 1%, “nesemnificativa” pentru ce are nevoie Romania, si asta doar in cazul in care pensiile raman inghetate la nivelul din acest an si daca se fac ajustarile salariale anuntate.
Fostul ministru a mai declarat ca, personal, nu crede ca Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) va putea reveni la nivelul de 19% in urmatorii trei ani, iar o reducere a cotei unice este, in acest moment, exclusa.
“In 2011 nu ar trebui sa existe surprize, daca in economia globala nu se intampla nimic grav. Va exista o anumita stabilitate, daca cheltuielile salariale se vor incadra in 39 de miliardede lei, iar daca pensiile vor ramane inghetate la nivelul anului 2010 nu vor fi majorari de taxe. (...) Va exista crestere economica la anul, in limita a 1%, dar care este nesemnificativa pentru ce are nevoie Romania in acest moment”, a spus Vladescu.
Referitor la relatia sa cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Emil Boc, Vladescu a explicat ca presedintele l-a sustinut intotdeauna, dar ca nu stie care au fost discutiile dintre cei doi care au dus la inlaturarea sa din Guvern.
Emil Boc "are o intelegere limitata a economiei'
Depre premier, fostul ministru a spus ca “are o intelegere limitata a economiei”, mai ales in aceasta perioada de criza, generata, in mare parte, si de pregatirea sa.
"In ceea ce priveste capacitatea lui Emil Boc de a intelege complexitatea economiei romanesti, dificultatile ei, intr-un an de criza cred ca exista o limita care e generata de pregatirea domniei sale, de faptul ca a fost nevoit sa preia economia romaneasca intr-un moment de criza. Vorbesc despre o intelegere limitata intr-o perioada de criza", a declarat Vladescu.
Fostul ministru a recunoscut conflictul deschis pe care l-a avut cu premierul in ceea ce priveste majoarea TVA-ului. Vladescu a explicat ca intentia sa, in momentul in care a preluat Finantele, a fost sa pastreze acelasi sistem de taxe, adica TVA de 19%, cota unica de 16% si pastrarea la acelasi nivel a contributiilor sociale. Potrivit lui Vladescu, decizia Curtii Constitutionale de a respinge taierea pensiilor a generat majorarea TVA-ului, desi el, ca ministru de Finante, nu a fost de acord.
TVA-ul ramane 24%, cel putin in umatorii trei ani! Scaderea cotei unice, nesustenabila!
Vladescu a spus ca, indiferent de declaratiile oamenilor politici, atat cei de la putere, cat si cei din opozitie, parerea sa este ca, cel putin in urmatorii trei ani, nu exista premisele economice pentru revenirea TVA-ului la 19%.
“Parerea mea este ca TVA-ul nu va reveni la 19%, cel putin la un nivel de asteptare rezonabila, de cativa ani. Nu stiu ce se va intampla peste cinci ani, dar in urmatorii trei ani nu cred ca TVA ar putea sa revina la 19%”, a spus fostul ministru al Finantelor.
Potrivit lui Vladescu, calculele arata ca un sistem cu cote progresive ar putea sa compenseze o parte din majorarea TVA, dar ca "in acest moment discutia despre cotele progresive este exclusa politic".
Totodata, el considera ca o reducere a cotei unice de impozitare de la nivelul actual de 16% nu ar putea sustine stabilitatea sistemului fiscal.
Guvernul stia din ianuarie ca trebuie taiate salariile si pensiile
Vladescu a mai precizat ca discutiile despre reducerile de salarii si pensii au inceput din ianuarie, inclusiv cu FMI si Comisia Europeana, dar ca masura a fost anuntata abia in luna mai, pentru ca este o decizie “extrem de greu de asumat politic”.
„Este o decizie extrem de greu de asumat din punctul de vedere al unui prim-ministru care este presedintele unui partid, este extrem de greu de asumat de catre un partid aflat la conducere. (…) Sa accepti aceasta pierdere politica dupa niste alegeri dramatice cum au fost cele prezidentiale e foarte greu. A trebuit o perioada de timp in care oamenii sa fie convinsi ca nu exista o alta solutie, pentru ca intotdeauna s-a sperat ca exista o alta solutie decat aceasta dramatica reducere a salariilor si pensiilor", a explicat Vladescu.
Fostul ministru a mai precizat ca, in prezent, nu exista un program obiectiv de relansare a economiei, iar Romania nu poate creste fara aportul fluxurilor externe si a investitiilor straine, dar acest proces necesita recastigarea increderii, care este un proces dificil.
Pe acelasi subiect: