"A creat o imagine prosta intr-o institutie extrem de importanta: Ministerul de Finante. Pe de alta parte, daca intram in fondul problemei, este clar ca a mai iesit la suprafata o buba din aceasta clientelara: stimulentele. Stimulente pentru ce? Pentru nerealizarea venturilor in bugetul de stat sau pentru ce?", a spus presedintele Traian Basescu.

Presedintele a adaugat ca a analizat salariile din Ministerul Finantelor si ca nu sunt chiar asa mici, ci sunt apropiate de cele standard de la Presedintie.

Seful statului a mai spus ca, desi aceste drepturi sunt legale, pentru ca stimulentele se acorda in baza unei legi, acest sistem clientelar trebuie eliminat prin reformarea administratiei publice.

Basescu a precizat ca Guvernul va continua reformarea statului, chiar si in conditiile in care toata lumea se opune, inclusiv presa, adaugand ca, din aceasta cauza, anticipeaza miscari de protest semnificative in perioada urmatoare.

"Este rezistenta sistemului de stat la reforma. Am anticipat-o. Anticipez miscari si mai consistente in urmatoarea perioada", a spus seful statului.

Presedintele a mai spus ca doi fosti ministri ai Finantelor, Decebal Traian Remes si Sebastian Vladescu, au incercat sa elimine sistemul stimulentelor, dar “capii Finantelor din teritoriu si de la minister au refuzat.

"Oamenii aceia (functionarii din Ministerul de Finante, n.r.) nu au dreptul sa se revolte, pentru ca au fost doi ministri ai Finantelor, Remes si Vladescu, care s-au intalnit cu capii Finantelor si cu sindicatele si i-au intrebat: ‘Nu vreti sa trecem pe o grila de salarizare corecta si sa renuntam la sistemul de stimulente, care nu se stie cat va mai merge?’ Iar raspunsul sindicatelor din Finante, raspunsul capilor Finantelor din teritoriu si de la minister a fost: ‘Nu, mentinem sistemul clientelar’. De ce? Acest sistem de stimulente ii face dependenti de fiecare director, directoras si sef de serviciu", a spus seful statului.

El a mentionat ca le-a transmis si fostului premier Calin Popescu Tariceanu, dar si actualului prim-ministru, Emil Boc, sa rezolve aceaste probleme. "Boc incearca sa le rezolve. Incearca. Sper ca va reusi", a spus Basescu.

Legat de situatia aparuta in prezent, presedintele a explicat ca, odata cu introducerea noii grile de salarizare a bugetarilor, s-a incercat introducerea sporurilor si a stimulentelor in salariul de baza, dar ca la Finante ministrul “i-a ascuns premierului acest sistem”, indicandu-l pe fostul ministru Gheorghe Pogea.

Basescu a adaugat ca acest sistem al stimulentelor trebuie inchis, in conditiile in care nu exista numai la Ministerul Finantelor, ci si la Ministerul Muncii, la Garda Financiara sau la Casa Nationala de Sanatate.

Daca va uitati numai la ce am enumerat, sunt institutuii care foarte greu pot fi suspectate ca isi indeplinesc atributiunile asa cum trebuie, fie ca vorbim de Ministerul de Finnate - in zona de colectare nu mai vorbim, in zona de coruptie, de evaziune fiscala, si asa mai departe - fie ca vorbim de Casa de Sanatate, unde pe de o parte plangem ca nu avem bani pentru medicamente sau pentru spitale, in schimb avem un sistem de stimulemte. La Ministerul Muncii, am o evaluare terminata saptamana trecuta, in munca la negru neinregistrati in campul muncii sunt 1.678.000 de romani", a spus seful statului.

Presedintele a explicat ca stimulentele "ocolesc bugetul de stat", fiind venituri extrabugetare, el intrebandu-se, retoric, cum este posibil ca institutii ale statului sa fie remunerate din resurse din afara bugetului de stat.