Printre cele mai importante propuneri ale Comisiei Europene se numara acordarea ajutorului de somaj pe o perioada de 6 luni, in loc de 3 luni cat este prevazut acum. De aceasta masura vor beneficia cetatenii Uniunii Europene care vor sa isi caute o slujba dincolo de granitele tarii de origine.
" 70 % dintre cetateni considera ca este important mai ales ca tinerii someri sa primeasca ajutor cel putin sase luni pentru a putea sa plece in cautarea unor slujbe acolo unde exista locuri disponibile", a declarat Viviane Reding, Comisar European pentru Justitie
Potrivit analistilor, recesiunea economica va continua pe intreg parcursul anului 2013 si se va manifesta si printr-o crestere a ratei somajului. Daca in 2012 procentul a fost de 11,4 %, in 2013 ar putea ajunge la 12, 2 %.
UE intentioneaza sa extinda perioada in care emigrantii pot primi ajutoare de somaj din partea tarii de origine, in eforturile de a calma ingrijorarile privind "turismul pentru beneficii sociale", relata miercuri Financial Times, in editia electronica.
In medie, un imigrant are nevoie de aproximativ 16 luni pentru a-si gasi un loc de munca.
Propunerea, consultata de
Financial Times, are ca scop sa incurajeze libertatea de miscare a lucratorilor in cadrul UE.
Marea Britanie, Germania, Austria si Olanda au trimis o scrisoare Comisiei Europene in care cer revizuirea directivei privind libertatea de miscarea, in timp ce ingrijorarile cresc in privinta impactului pe care imigratia in cadrul UE il are asupra sistemului de ajutoare sociale.
Reactia statelor membre la extinderea ajutorului de somaj pentru propriii cetateni va fi probabil diferita. In Marea Britanie, planul ar putea sa tempereze o dezbatere politica aprinsa despre imigratie si consecintele unui potential aflux de romani si bulgari dupa eliminarea restrictiilor temporare de pe piata muncii, anul viitor.
Recomandarea UE va fi facuta in cadrul unui pachet mai extins de initiative care au ca scop extinderea drepturilor cetatenilor europeni si eliminarea barierelor in exercitarea lor. Astfel, au fost facute 12 propuneri dupa un an intreg de consultari, incusiv un sondaj efectuat pe un esantion format din 12.000 de persoane.
Alte solutii menite sa usureze viata cetatenilor din UE
O alta solutie menita sa usureze viata cetatenilor din statele membre UE ar putea viza bancile. Comisia Europeana isi propune sa mareasca gradul de transparenta al institutiilor si sa usureze procesul de refinantare a creditelor. Mai mult, CE vrea ca fiecare cetatean sa aiba un cont in banca.
"Fiecare guvern ar trebui sa desemneze o banca ce va avea obligatia sa deschida, fara niciun cost //musca// sau cu costuri minime, un cont oricarui cetatean stabilit legal intr-o tara membra a Uniunii Europene", a declarat Michel Barnier, Comisar European pentru Piata Interna.
Dupa ce a analizat atent plangerile cetatenilor , Comisia Europeana a descis ca de atentie speciala au nevoie si cele 80 de milioane de persoane cu handicap care traiesc in interiorul Uniunii. Pentru a veni in sprijinul lor, s-a propus introducerea unui certificat ce va fi recunoscut de toate statele membre. Actul le va asigura posesorilor accesul la activitati de turism, culturale, dar si facilitati la transport.
Intre altele, Comisia va recomanda in propunerile sale ca statele membre sa le permita cetatenilor sa isi pastreze dreptul de vot in tara de origine daca s-au mutat peste hotare.
Pentru a putea fi puse in practica , solutiile prezentate de Comisia Europeana trebuie aprobate insa atat de Parlament cat si de Consiliul European.