La nivelul UE, somajul a ramas constant in martie, la nivelul record de 10,9% atins in februarie. Cresterea puternica a numarului de pesoane care nu gasesc loc de munca nu poate fi ignorata, deoarece este cea mai ampla fragmentare care are loc in Europa. Este chiar mai grav in ceea ce priveste somajul in randul tinerilor, a declarat saptamana trecuta vicepresedintele BCE Vitor Constancio. 

In zona euro, numarul somerilor a atins in martie 19,1 milioane de persoane, in timp ce in UE totalul se situeaza la 26,52 milioane de persoane, potrivit datelor publicate marti de Eurostat, biroul de statistica al UE.  Cele mai scazute rate de somaj sunt inregistrate in Austria, cu 4,7%, si Germania, cu 5,4%, iar maximul in Grecia, cu 27,2% (date din ianuarie). 

Somajul in randul tinerilor se situa in martie la 24% in zona euro si usor sub acest nivel pe ansamblul celor 27 de state ale Uniunii Europene.

Analistii consultati de Bloomberg anticipeaza ca BCE va reduce joi dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la un nou minim istoric de 0,5%. 

La 19 aprilie, Jens Weidmann, membru in consiliul guvernatorilor BCE, a declarat ca banca va taia dobanda doar daca datele economice se inrautatesc. Presedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat in aceeasi zi ca situatia economica a zonei euro nu s-a imbunatatit de la reuniunea consiliului de politica monetara desfasurata la inceputul lunii aprilie.  Economia zonei euro s-a contractat in ultimele cinci trimestre, iar analistii estimeaza o scadere de 0,1% pentru primele trei luni ale acestui an, uramnd ca in continuare PIB sa revina pe crestere.  Comisia Europeana estimeaza o contractie de 0,3% pentru acest an.