Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro va scadea in acest an cu 0,4%, cu o revenire modesta, de 1,2%, anticipata pentru anul viitor, potrivit prognozei economice de primavara, prezentata vineri de CE.

In prognoza economica de iarna din februarie, Comisia estima o contractie economica de 0,3% in acest an pentru zona euro, urmata de o crestere cu 1,4% in 2014. Pentru UE, prognoza de primavara prevede o scadere de 0,1% a PIB in acest an, urmata de o revenire cu 1,4% anul viitor.

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, a afirmat ca procesul de consolidare a finantelor publice trebuie sa continue, dar intr-un ritm mai lent, indicand astfel un nou pas inapoi fata de politica de austeritate promovata in ultimii ani de liderii europeni.

Olli Rehn a vorbit si despre o "criza a somajului" in Europa. "Avand in vedere recesiunea prelungita, trebuie sa facem tot posibilul pentru a depasi criza somajului din Europa", a spus oficialul CE, citat de Bloomberg. Rehn cere adoptarea de "reforme structurale" care sa faciliteze crearea de locuri de munca.

Somajul va atinge in acest an 12,2% in zona euro si 11,1% in UE, cote care se vor mentine si anul viitor, potrivit raportului.
Inflatia va continua sa scada, la 1,6% in zona euro, respectiv 1,8% la nivelul UE, trend care se va prelungi si anul viitor.
BCE a redus joi dobanda de politica monetara din zona euro cu 0,25 puncte procentuale, la 0,5%, incercand astfel sa stimuleze creditarea catre economie.