Trei din patru imigranti est-europeni din Marea Britanie au un job care necesita abilitati scazute. Migration Watch: Se ridica intrebarea daca aduc valoare economiei tarii
Londra
Aproape trei sferturi din cei 872.000 de est-europeni care lucreaza in Marea Britanie au un job care necesita abilitati scazute, indica un raport al ONG-ului Migration Watch UK dat publicitatii miercuri dimineata de cotidianul Daily Mail, preluat de Agerpres.
Peste o treime, respectiv 318.000 dintre ei, exercita cele mai de baza ocupatii, precum culesul fructelor sau activitati la firme de curatenie. Conform think-tank-ului Migration Watch UK, ei sunt mult mai predispusi sa detina astfel de joburi ce necesita abilitati scazute decat britanicii nativi sau lucratorii veniti din state UE mai vechi, precum Franta si Germania.
Exista tot mai multe dovezi ca influxul de lucratori straini ieftini a dus la scaderea salariilor pentru unii muncitori britanici. Saptamana trecuta, guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, a declarat ca cresterea fortei de munca, determinata in parte de migratie, a limitat cresterea salariilor. Raportul Migration Watch este bazat pe un studiu privind forta de munca al Biroului national de statistica.
Documentul arata ca 1,27 milioane de lucratori din tarile UE au ajuns in Marea Britanie din 1997, din care 872.000 sunt din Estul Europei. Nu mai putin de 630.000 dintre acestia detin joburi definite de Comisia consultativa a guvernului pe probleme de migratie ca necesitand abilitati scazute.
Putin peste jumatate dintre ei intra in categoria de pe penultimul loc din punctul de vedere al abilitatilor cerute, care include joburi administrative, de secretariat, relatii cu clientii si operatori in fabrica. Restul est-europenilor ar fi in cea mai de jos categorie, a ocupatiilor "elementare".
Acesti muncitori sunt din tarile aderate la UE in 2004, dar si din Romania si Bulgaria, pentru care s-au ridicat in ianuarie 2014 restrictiile de pe piata muncii.
Lordul Green din Deddington, presedintele Migration Watch, a declarat ca "analiza demonstreaza in mod clar ca trebuie gasite mijloace pentru a reduce imigratia fortei de munca cu abilitati scazute pentru a se aduce sub controlul imigratia din UE".
"Lucratorii est-europeni au o foarte buna reputatie pentru etica lor de lucru, dar faptul ca atat de multi au joburi ce presupun abilitati scazute ridica intrebari reale privind valoarea lor pentru economia Marii Britanii. Ei maresc considerabil presiunea asupra serviciilor publice", a mai spus el.
Migration Watch precizeaza ca este "extrem de improbabil" ca migrantii ce detin joburi cu calificari scazute sa nu aiba o contributie fiscala neta pozitiva, intrucat cei care castiga mai putin de 10.600 de lire sterline nu platesc impozit.
Anterior in cursul acestei luni, cifrele oficiale au indicat ca numarul de romani si de bulgari care lucreaza in Marea Britanie a crescut cu o treime intr-un singur an, la 173.000. Numarul total al cetatenilor UE din afara Marii Britanii care lucreaza in aceasta tara a crescut cu 283.000, respectiv 17%, la un record de 1,91 milioane.
Pe acelasi subiect: