Germania lupta sa se adapteze fluxului tot mai mare de imigranti. "Toata lumea se muta in Germania", spune Govan, un muzician francez din Lyon, in timpul unei pauze, la un curs de limba germana in Berlin. "Intr-o singura luna, am intalnit oameni de pretutindeni", continua el.

Fetele din jurul mesei sunt tinere si majoritatea cu accent european. Ele inseamna schimbarea rapida a datelor demografice ale celei mai mari puteri a Europei, tara a carei populatie este tot mai batrana, scrie BBC.

In 2012, 400.000 de imigranti permanenti, adica persoane care au dreptul sa stea in aceasta tara mai mult de un an, au venit in Germania. Iar asta inseamna o crestere cu 38% fata de anul anterior. Cei mai multi vin din tarile est europene, dar si din state din sudul zonei euro, atrasi de economia puternica a Germaniei si de piata muncii.

Si sunt primiti cu bratele deschise, cel putin de catre guvern, pentru ca cea mai mare putere a Europei are deficit mare de talente, muncitori calificati, dar si o rata ingrijorator de scazuta a natalitatii.

"Imigrantii sunt tineri, iar populatia Germaniei este tot mai batrana, asa ca sunt bineveniti", spune dr. Ingrid Tucci, de la Institutul german pentru cercetare economica.

"Este important sa atragem studenti si oameni calificati. Pentru ca si guvernului sa-i fie mai usor sa le ofere tot ce au nevoie si mult mai repede". Asta inseamna, in practica, cursuri gratuite sau cele mai ieftine de limba germana, la fel si de integrare.

"Orice om de stiinta, orice angajator iti va spune ca e nevoie de imigranti specializati, cu studii superioare. Asta e perceptia la nivelul societatii germane in general. Nu privim imigratia ca pe o amentintare, ci ca pe un posibil potential pentru societatea noastra", adauga Tucci.

Hassan este un barbat turc, pe la 40 de ani. A venit in Germania cu parintii, pe cand avea 13 ani, iar acum detine aici un restaurant. Se numara insa printre cei care isi fac griji cu privire la imigratie: "E grozav ca oamenii vin in Germania. Asa este si normal. Dar oamenii care vin sa cerseasca si sa nu munceasca nu ar trebui sa ramana. Uitati-va la mine, lucrez 20 de ore pe zi. Sunt multi cersetori. Nu au bani si cer ceva de mancare. Le dau pizza, kebab, dar inima mea se rupe. Nu le pot oferi tuturor."

Depasiti se simt si alti germani. Anul trecut, primarii din 16 orase nemtesti mari au scris guvernului, cerandu-i sa-i ajute in legatura cu somajul mare in randul imigrantilor din Europa de Est. Koln, Dortmund si Hanovra incearca cu greu sa le faca fata.

De aici si popularitatea in crestere pentru un nou partid politic: Alternative fur Deutschland (AfD), care spune ca este nevoie de imigranti pe piata muncii, dar cere un control mai puternic al imigratiei. Ca raspuns la aceste ingrijorari, guvernul Angelei Merkel si-a luat angajamentul sa supravegehze cu atentie imigrantii care fraudeaza sistemul beneficiilor sociale. Altfel, dupa cum spune un politician CDU, "miscarea libera a muncitorilor este unul dintre pilonii principali ai UE".

De cand Romania si Bulgaria au intrat in UE, in 2007, a fost o crestere semificativa a numarului de imigranti din ambele tari: 67.000 de romani si 29.000 de bulgari au sosit in prima jumatate din 2013.

"Nu sunt multe tensiuni in Germania, spre deosebire de alte tari, precum Franta, unde sunt mult mai virulente", declara dr. Tucci. "Este important insa ca populatia sa fie pregatita pentru acest fenonem. Poate multi se tem de nou veniti. Asa ca retorica politica este importanta".

Peste 7,6 milioane de straini sunt inregistrati ca traind in Germania, cel mai mare numar de cand au inceput numaratorile in 1967.