Ti-ai terminat zilele de concediu? Cum poti sa cumperi timp liber de la colegi
Angajatorii care vor sa-si sprijine personalul, pot oferi mai multe zile de vacanta cu plata decat este stipulat prin lege.
Unele companii le permit angajatilor sa cumpere sau sa vanda intre ei zile de concediu, un avantaj ce aduce mai multa flexibilitate in felul in care acestia isi pot administra timpul liber.
Noua abordare permite angajatilor sa aiba parte de mai mult timp liber, pe care il pot petrece in vacanta sau alaturi de un nou membru al familiei, scrie CNBC. In schimb, cei care vor sa faca mai multi bani si nu sunt atat de dornici sa se relaxeze, isi pot vinde din orele de concediu nefolosite.
“In vremurile in care banii sunt o problema, acest beneficiu nu reprezint un mare cost suplimentar pentru angajatori. Este oferit de firmele cu o gandire vizionara, mai flexibila”, spune Julie Stich, director de cercetare in cadrul Fundatiei internationale a planurilor pentru beneficiile angajatilor.
Un sondaj recent al Societatii pentru managementul resurselor umane, arata ca 9% dintre angajatori permit lucratorilor sa isi vanda din zilele de concediu, 5% le dau acestora voie sa isi cumpere zile suplimentare, iar alte 7% dintre companii folosesc sistemul “donarii” zilelor neutilizate intr-un fond comun, care poate fi folosit de restul angajatilor.
Alti angajatori, in proportie de 52%, prefera un plan de concediu platit, care include concediul medical si cel de odihna in aceeasi schema. Un procent din acestia ofera timp liber nelimitat, insa aceasta optiune costa.
Alegerile pot varia, in functie de preferintele si nevoile angajatilor. De exemplu, Nora Kouba, manager in cadrul companiei USG Corporation, din Chicago, care se ocupa cu materialele de constructii, spune ca inainte obisnuia sa isi cumpere zile libere suplimentare, ca sa stea mai mult timp cu familia ei sau in vacanta, dar acum prefera sa isi vanda zilele nefolosite.
“Mi-a placut foarte mult sa pot avea o saptamana libera in plus, atunci cand am avut nevoie, iar acum ma pot bucura de banii in plus”, spune femeia.
Firma permitea angajatilor sa isi cumpere sau sa vanda pana la doua saptamani de vacanta in plus pe an, insa Robert Williams, purtator de cuvant al companiei, spune ca practica devenise atat de populara printre cei 9.000 de angajati, incat a fost nevoie de scurtarea acestei perioade la o singura saptamana pe an. In medie, putin peste jumatate dintre acestia aleg sa isi cumpere o saptamana de concediu, in timp ce numai 5% doresc sa vanda.
Pe acelasi subiect: