Concediu nelimitat, cu plata. Sefii care-si rasplatesc angajatii cu nenumarate zile de vacanta
Angajatorii care vor sa-si sprijine personalul, pot oferi mai multe zile de vacanta cu plata decat este stipulat prin lege.
In incercarea de a stimula creativitatea angajatilor, de a-si creste afacerile si a preveni momentele de criza, tot mai multe companii le ofera salariatilor beneficii care pana de curand pareau impisibile: zile nelimitate de concediu cu plata, relateaza Wall Street Journal.
Prin aceasta strategie, angajatorii le arata celor care lucreaza pentru ei ca sunt respectati, iar viata lor personala este apreciata. In prezent, aceasta este inca o practica experimentala.
Sefii Red Frog Events, de exemplu, o firma axata pe organizarea evenimentelor de weekend, cu sediul in Chicago, sustin ca n-au tinut cont de numarul de zile libere ale angajatilor sai, inca de la deschiderea companiei, din 2010. Cei mai multi dintre salariatii full-time „isi iau cateva zile libere pentru a-si reincarca bateriile si a-si rezolva problemele personale, dar niciunul n-a abuzat de aceasta facilitate”, a explicat directorul de HR, Stephanie Schroeder, citat de WSJ.
Concediul nelimitat este o practica, de regula, in firmele mai mici, unde programele de lucru sunt mai usor de coordonat. Cu toate astea, vorbim despre o practica destul de rar intalnita, potrivit expertilor. Doar 1% dintre angajatorii americani, de pilda, ofera acest beneficiu, conform datelor unui studiu al Societatii de Management al Resurselor Umane, realizat pe un esantion de 550 de specialisti HR.
Cele mai multe firme din SUA au stabilite un program fix, si anume: angajatii de mijloc, full-time, din America au libere 2 saptamani si jumatate pe an, potrivit unei cercetari PayScale, realizate pe un esantion de 465.000 de persoane.
In ceea ce priveste Romania, salariatii au dreptul prin lege la minimum 21 de zile lucratoare in cazul functiilor de executie si minimum 30 de zile in cazul functiilor de conducere. Cu toate astea, angajatorii care cauta sa-si sprijine personalul, pot oferi mai multe zile de vacanta cu plata decat este stipulat prin lege ori pot acorda acest beneficiu in functie de performante si competente.
Insa o asemenea politica nu se potriveste oricarei companii, atrag atentia expertii, iar angajatorii ar trebui sa fie precauti. „Trebuie sa existe o cultura de incredere in cadrul organizatiei, in caz contrar, oamenii pot abuza cu succes de acest sistem”, adauga acestia.
Dov Seidman, CEO al companiei de consultanta LRN, a povestit pentru Wall Street Journal ca de trei ani, de cand firma sa a implementat aceasta politica, s-a confruntat si cu angajati care „au luat decizii gresite” si au lipsit la intalnirile importante, deoarece isi luasera zile libere. Sustine insa ca aceste greseli au fost destul de rare, „nimeni n-a plecat timp de o luna de zile de la birou”.
Potrivit lui Seidman, cei 300 de angajati pe care-i are in subordine au devenit mult mai responsabili si mai preocupati de slujba de cand practica concediului nelimitat a fost adoptata. In ceea ce priveste productivitatea companiei, aceasta n-a avut de suferit. Daca inainte de implementarea politicii liberale, salariatii isi lua, in medie, trei saptamani libere pe an, lucrurile au ramas cam la fel si dupa adoptarea strategiei, sustine directorul. „Oamenii sunt mai onesti si mai responsabili atunci cand ceilalti le arata incredere si respect”, concluzioneaza Seidman.
Pe acelasi subiect: