Ne incercam norocul la un spital din Capitala, unde le spunem angajatilor ca avem nevoie de cateva zile de concediu medical, chiar daca nu suntem bolnavi. Dupa un telefon si doar trei minute de asteptare, iata-ne in fata unui asistent medical cu care negociem tariful.

" - Vreau pana la sfarsitul lunii.
  - Da, deci sapte zile.
  -  Cat ma costa?
  -  Pai, doctorita cu care lucrez eu ia 50 de lei pe saptamana de concediu. Daca ai nevoie de alta saptamana, mai dai 50 de lei
  - Ce diagnostic punem?
  - Ceva cu piciorul. Putem sa il punem si in ghips, daca vreti.
  - Da, da, rezolvam."

Atitudinea asistentei demonstreaza ca astfel de aranjamente sunt deja la ordinea zilei. Si asta in conditiile in care, din 2010, concediile medicale ar trebui acordate sub stricta supraveghere. Doctorii nu respecta insa aceste reguli, atata vreme cat le iese si lor ceva. Nu se tem ca ar putea fi sanctionati.

"Este o infractiune: fals in acte si uz de fals. Orice martor la acesta ilegalitate poate sesiza organele de cercetare sau se pot autosesiza organele abilitate"
, spune Radu Cezar, directorul directiei de control a CNAS.

Doar in 2012, Casa Nationala de Sanatate a decontat un milion de lei pe concedii medicale. Nimeni nu stie insa cate dintre ele au fost acordate pe ochi frumosi sau, mai bine spus, contra unei sume de bani. Cert este ca salariatii din toata tara au insumat nu mai putin de 58.000 de ani de concediu medical. Cei mai bolnavi au fost angajatii din Bucuresti, apoi cei din Timis si Brasov.