Numarul imigrantilor care au obtinut locuri de munca in Suedia a crescut de la 11.200 in ianuarie la 16.800 in iunie, arata Serviciul suedez pentru ocuparea fortei de munca (Arbetsförmedlingen).     

Numarul nativilor suedezi din categoria de varsta 16 - 64 de ani a scazut constant. Din 2008, in totalul populatiei active din Suedia, cifra s-a redus in medie cu 22.000 de persoane anual.     

Cererea de forta de munca straina in Suedia este in special mai mare in sectorul serviciilor.    

''Aceasta evolutie este foarte evidenta in sectorul serviciilor din Suedia, precum serviciile de curatenie si cele de mentenanta. Aceste domenii supravietuiesc pentru ca exista oameni din alte tari care pot fi recrutati. Fara ei, aceste sectoare nu pot functiona'', a explicat Ulf Lindberg, reprezentant al patronatului suedez Almega.

Cel mai mare grup de imigranti care se angajeaza in Suedia este format din consultanti IT, majoritatea venind din India, Rusia si tarile din estul Europei.     

In Suedia, rata ocuparii fortei de munca este acum de 64% in randul imigrantilor.     

De asemenea, rata somajului in randul strainilor din Suedia este de 22%, in timp ce in randul nativilor suedezi era de 7,5% in iunie.