Singura economie avansata care nu a mai cunoscut recesiunea de 24 de ani. Are cel mai bun salariu minim din lume. Dar prietenia cu o tara anume o poate trage in jos
Australia nu s-a mai confruntat de 24 de ani cu recesiunea, mai exact din anul in care Disney lansa "Frumoasa si Bestia", 1991. Este singura economie avansata care se poate lauda cu faptul ca nu a cunoscut acest fenomen negativ, de atata vreme, potrivit datelor FMI, noteaza CNN Money.
Asta inseamna ca Australia a reusit sa ocoleasca inclusiv marea criza financiara globala din 2008. Doi factori au condus-o spre aceasta reusita: uriasele sale resurse naturale si China. Si ceva noroc, bineinteles.
Timp de ani de zile, Australia a furnizat tot ceea ce China a avut nevoie pe partea sectorului de marfuri, devenind un partener comercial major. Insa preturile materiilor prime s-au prabusit recent, mai ales in domeniul minier, exact unde Australia exceleaza. In acelasi timp, apetitul Chinei pentru metale si energie nu mai este insatiabil, dupa ce economia a inceput sa incetineasca serios.
Asa ca nu e de mirare de ce acum oamenii din "Tara Cangurilor" se tem de cuvantul cu R: Recesiune.
Semnalele de alarma au inceput sa fie trase tot mai des. Cresterea salariala se afla la minimul ultimilor 17 ani, iar rata somajului se apropie de un varf al deceniului, potrivit UBS. Cu toate acestea, Australia are cel mai mare salariu minim la nivel mondial.
Australia a fost buna prietena a Chinei si a ajutat-o sa ramana in pricioare in criza financiala globala
Boom-ul marfurilor a fost cel care a tinut la suprafata Australia, cand cei mai multi se "scufundau". Australia a evitat recesiunea tehnica datorita resurselor din pamant. Un boom de 20 de ani, intretinut de cresterea exploziva a Chinei. Pentru ca a doua putere a lumii inseamna 30% din exporturile Australiei. Acum insa, orice soc economic in China se resimte si in Australia.
De asemenea, Australia a beneficiat simultan si de preturi stabile sau relativ mici pe partea de importuri.
Alexis Gray, economist la Vanguard Australia, spune ca si bunul management merita credit pentru reusita tarii, mai ales reformele structurale ce au fost implementate de-a lungul timpului.
Recesiune la orizont?
Alexis Gray spune ca Australia se confrunta cu un risc destul de mare de recesiune din cauza economiei Chinei, care incetineste pe zi ce trece. Companiile miniere isi revizuiesc acum planurile de investitii, ceea ce nu e deloc o veste buna pentru piata muncii.
Banca centrala a Australiei a raspuns prin taierea ratelor dobanzilor, miscare care a racorit putin dolarul australian si care ar trebui sa fie de ajutor, caci o moneda prea puternica nu facea deloc bine producatorilor.
Ford Motor, de exemplu, inchide o fabrica in Broadmeadows, o suburbie a Melbourne, care deja se confrunta cu o rata a somajului de 27%.
Indiferent daca va intra sau nu in recesiune, cheia care ofera un viitor bun Australiei o reprezinta abilitatea de a-si diversifica economia. Iar acum face o miscare desteapta, incercand sa impulsioneze industrii precum constructiile, educatia, finantele sau sanatatea. Dar schimbarea nu se va petrece peste noapte, intr-o tara care are o "aventura amoroasa" cu mineritul.