Ca manager al unui mare lant hotelier din Statele Unite, americanul Bill Keena a trebuit, la un moment dat, sa intervieveze un grup de studenti MBA pentru cateva posturi ramase vacante in cadrul hotelului. Pentru ca voia sa recruteze oameni talentati, s-a gandit sa ceara ajutorul managerului de resurse umane.

Seful HR i-a sugerat directorului sa propune cateva intrebari creative, care sa nu fie legate doar de domeniul in care candidatii ar urma sa lucreze, pentru a observa cat sunt de inspirati, spontani si daca pot gestiuna o situatie de criza, relateaza Huffington Post.

Bill Keena, director general al lantului Casino Rivers, din Chicago, foloseste aceeasi tehnica si azi, la interviurile de angajare: pune candidatilor intrebari inedite, cu ajutorul carora le analizeaza mimica, gesturile si, bineinteles, raspunsurile.

Gasiti mai jos o serie de intrebari abordate de Bill Keena:

Cum ti-ai motiva angajatii sa spele mai bine si cu spor vasele murdare din restaurant? (Raspuns: Intr-o situatie de criza, cand personalul nu mai face fata unui eveniment, ca manager de restaurant iti sufleci mansetele camasii si incepi sa speli alaturi de ei. Doar un cursant MBA a reusit sa dea raspunsul corect)

Raportul emisiilor de dioxid de carbon generate annual de masiniile pe gaz vs. masinile electrice. (pentru o pozitie de analist de business)

Incearca sa estimezi castigurile aduse de biletele vandute la Jocurile Olimpice din 2012. (pentru o pozitie de analist de business)

Spune-ne o poveste cu titlul "Palaria verde". (pentru o pozitie de inginer de software)

Ai 30 de secunde la dispozitie sa gasesti cat mai multe utilitati unei bate de baseball. (pentru o pozitie de PR)

Ce gen de oameni te enerveaza cel mai mult? (pentru o pozitie de agent de vanzari)

Invata-ma ceva. Orice. (pentru o pozitie de consultant de marketing)

Care e suprafata totala al unui Boeing 747? (pentru un post de manager de operatiuni)

Cat de multe lucruri poti face cu o caramida intr-un minut. (pentru o pozitie de manager de marketing)

Scrie un pseudocod pentru orice, iar apoi creeaza baza de date pentru scenariul gandit. (pozitie de consultant in IT)

Ce gen de masina conduci si de ce? (in cazul in care este vorba despre un autoturism foarte scump, urmeaza inca o intrebare: Sunt o multime de alte masini accesibile, calitative si second-hand, de ce ai ales sa conduci ceva atat de scump? (pentru un post de manager de departament)