De cand recesiunea a lovit in forta, multi oameni si-au pierdut slujbele. Din dorinta de a le veni in ajutor, dar si pentru a scoate un profit frumos, mai multe persoane cu spirit intreprinzator au scos pe piata carti si au inceput sa tina cursuri dedicate dezvoltarii profesionale.

De la stilul vestimentar pe care ar trebui sa il adoptam in cadrul unui interviu, pana la felul in care dam mana cu viitorul angajator totul este explicat pe indelete de catre autori. Insa, asa cum vom vedea in cele ce urmeaza, nu toate sfaturile sunt bune de luat in seama, unele urmand sa aiba chiar efecte negative, scrie portalul TheWeek.com.

Site-ul GuerillaJobHunting.com ne sfatuieste ca, inaintea unui interviu, sa mergem intr-un magazin cu incaltaminte la reducere si sa cumparam o pereche de espadrile. Dupa care sa punem unul dintre pantofi intr-o cutie alaturi de un bilet pe care scrie “Acum ca sunt deja cu un picior la voi in firma, dati-mi voie sa ma prezint”. Coletul se va trimite potentialului angajator. Site-ul avertizeaza insa sa nu trimitem pantofi cu toc, pentru ca am putea transmite o idee gresita.

Salary.com vine cu o alta propunere, aproape la fel de nastrusnica. Acesta ne recomanda sa nu ne rezumam la trimiterea unui CV si a unei scrisori de intentie. In schimb, am putea trimite un card cadou de un dolar de la Starbucks (care nici macar nu ar acoperi costul unei cafele) si sa ii sugeram angajatorului sa ne intalnim la o cafea intr-un loc din apropiere. Cand acest lucru se va intampla (si, potrivit site-ului, sunt sanse mari sa se intample), ar trebui sa ne aducem CV-ul lipit de o punga cu boabe de cafea proaspat macinate.

Tot Salary.com ne sfatuieste sa ne sunam angajatorul acasa. Motivatia este urmatoarea: “Cei care recruteaza nu stau pe ganduri cand vine vorba sa te sune pe telefonul de acasa, asa ca tu de ce ai face-o?”. Iar sfaturile in aceasta directie continua: “Fa o mica munca de cercetare pana cand reusesti sa dai pe Internet de adresa si numarul de telefon al celui responsabil cu recrutarea. Pregateste-te sa iti faci o prezentare telefonica fara cusur, chiar daca e posibil sa iti raspunda doar casuta vocala. Si, daca este nevoie, urmeaza recomandarea de mai sus si trimite pachetul de la Starucks pe adresa de acasa. Daca gandul sa faci asta iti da fiori pe sira spinarii, imbarbateaza-te!”

Cei de la JobDig.com s-au gandit ca cea mai sigura metoda de a atrage atentia angajatorilor este sa le subliniezi faptul ca esti supracalificat pentru pozitia pentru care aplici. Iata ce ar trebui, conform portalului, sa scriem in scrisoarea de intentie: “Asa cum reiese din CV-ul meu, sunt supracalificat pentru jobul pe care il oferiti, asa ca dati-mi voie sa va spun de ce ar trebui sa ma chemati la interviu si sa profitati de aceasta ocazie rara”. Sfatul de final este pe cat de valoros, pe atat de incurajator: “Daca aveti dubii, trimiteti scrisoarea unei companii la care nu tineti mortis sa va angajati, ca sa nu fiti prea tare afectati de refuz”.