"Ministrul Titus Corlatean a reiterat interesul deosebit al Romaniei pentru includerea in programul Visa Waiver. A salutat, in acest context, anuntul recent al autoritatilor americane cu privire la scaderea ratei de refuz al solicitarilor de viza din partea cetatenilor romani in anul fiscal 2011-2012 la 17%, ceea ce confirma tendinta descrescatoare din ultimii ani", se arata intr-un comunicat, citat de Mediafax.

"Sper ca aceasta tendinta va continua si in viitor, inclusiv ca rezultat al activitatii sub-grupului de lucru insarcinat cu aceasta problematica, creat in cadrul Task Force-ului pentru implementarea Declaratiei Comune, a carui prima reuniune va avea loc la 31 ianuarie 2013. Aceasta descrestere, coroborata cu adoptarea proiectului legislativ aflat pe agenda Congresului SUA, care vizeaza modificarea criteriilor de acces in programul Visa Waiver, ar contribui substantial la atingerea, cat mai rapida, a obiectivului eliminarii regimului de vize pe relatia cu SUA", a aratat ministrul afacerilor externe.

Rata de refuz a solicitarilor de viza ale cetatenilor romani a fost 22,4% in 2011, 24,8% in 2010 si 26,3% in 2009. Rata de refuz ramane principalul obstacol in calea includerii Romaniei in VWP, in contextul in care limita maxima admisa de legislatia americana in vigoare este 3%.