David Cameron a afirmat ca Marea Britanie trebuie sa schimbe modul in care imigrantii pot solicita beneficii sociale si, in acelasi timp, sa limiteze numarul celor care vin in cautarea unui loc de munca, teme incluse printre subiectele pe care Londra doreste sa le discute cu celelalte state membre UE.

El a asigurat, in interviul pentru BBC, ca toate optiunile sunt pe masa in ceea ce priveste presiunile pentru limitarea numarului de imigranti din noile state membre UE.

Interviul a fost publicat in contextul temerilor Londrei in legatura cu un aflux masiv de muncitori romani si bulgari, in urma ridicarii restrictiilor pentru cetatenii din cele doua state, la 1 ianuarie 2014. Euractiv reaminteste ca nu a avut loc o sosire spectaculoasa a cetatenilor din cele doua state in Marea Britanie si, potrivit expertilor, impactul in urma ridicarii restrictiilor va fi redus.

Pe fondul acestor temeri, Partidul Conservator al premierului Cameron a propus, la sfarsitul lunii trecute, un proiect de lege vizand reducerea accesului la beneficii sociale. Pachetul, care coincide cu ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari, le va permite cetatenilor europeni sa solicite beneficii sociale doar dupa ce au stat trei luni in Marea Britanie.

Comentariile premierului intervin dupa disputa de luna trecuta, cand Partidul Liberal Democrat a condamnat propunerea Ministerului britanic de Interne de a limita la 75.000 pe an numarul imigrantilor din UE care pot veni in Marea Britanie. Pe de alta parte, Cameron a insistat, in interviul pentru BBC, asupra faptului ca Londra a obtinut deja progrese in discutiile cu Bruxellesul vizand renegocierea pozitiei in UE, pe care doreste sa le finalizeze inainte de referendumul pe aceasta tema, care ar putea avea loc pana la sfarsitul anului 2017.

Cu toate acestea, seful guvernului de la Londra a adaugat ca mai sunt multe lucruri de facut in ceea ce priveste imigratia si a sugerat ca doreste sa ridice problema in discutiile cu Bruxellesul. "Avem nevoie de o schimbare in ceea ce priveste solicitarea beneficiilor sociale, avem nevoie de schimbari in legatura cu libera circulatie", a declarat premierul britanic. El a adaugat ca guvernul de la Londra doreste sa rezolve toate aceste probleme in cadrul discutiilor in vederea renegocierii relatiei tarii cu UE, inaintea referendumului privind o eventuala iesire a Marii Britanii din UE, care ar urma sa fie organizat pana la sfarsitul anului 2017.

Printre schimbarile avute in vedere, premierul David Cameron a mentionat ca va depune eforturi pentru a stopa accesul imigrantilor la beneficiile sociale pentru copii. "Nu cred ca acesta este un drept si este ceva ce dorim sa schimbam", a spus el.

De asemenea, in privinta unir viitoare extinderi UE, premierul britanic a mai declarat ca tara sa va dori sa obtina asigurari privind restrictii mai severe in legatura cu imigratia, sugerand ca, in caz contrar, Londra s-ar putea opune unor noi aderari. "Este absolut realizabil, deoarece, de fiecare data cand o noua tara se alatura Uniunii Europene, trebuie sa fie unanimitate la masa Consiliului UE. Deci, Marea Britanie va fi in masura sa insiste in legatura cu conditiile de aderare ale noilor membri, sa insiste pentru un regim mai dur, mai robust", a spus Cameron.

In acest moment, Bruxelles-ul a lansat negocieri cu Muntenegru in vederea aderarii la UE, iar discutii in acest sens urmeaza sa inceapa cu Serbia la 21 ianuarie.