"Libertatea de circulatie nu poate fi limitata, asupra acestui aspect sunt in dezacord cu domnul Cameron", a declarat Ponta, conform agentiei AFP, preluata de Mediafax.

"Inteleg preocuparile exprimate de presa britanica (...), dar astfel de temeri nu pot fi utilizate pentru a genera sau a justifica abuzuri ori discriminari fata de cetateni europeni", a adaugat Ponta.

Premierul Victor Ponta declara vineri ca este de acord cu declaratia omologului sau britanic, David Cameron, referitoare la inasprirea, in Marea Britanie, a conditiilor de acordare a ajutoarelor sociale, el aratand ca si in Romania sunt beneficiari ai sistemului social care au "Mercedes si vila".

Premierul roman a subliniat ca, in ultima perioada, in Romania au fost intensificate controalele si impuse conditii mai severe in acest domeniu. "De un an si ceva, avem o inasprire a acestor conditii, a controalelor, in asa fel incat sa nu ne mai trezim cu cei care se duc sa-si ia ajutorul social cu Mercedes-ul si stau in tot felul de vile. Din acest punct de vedere, si ceea ce a spus premierul britanic, si ce au spus si alti sefi de guvern, e sprijinit si de Guvernul Romaniei", a explicat Ponta, el adaugand totodata ca "abuzarea" sistemelor de protectie sociala trebuie combatuta.

Ponta a mai spus ca, de la 1 ianuarie, toate tarile membre vor respecta termenul impus de CE, inclusiv Marea Britanie, iar regulile in ceea ce priveste libera circulatie a persoanelor vor fi aplicate nediscriminatoriu pentru toti cetatenii UE. "Nu exista reguli pentru romani sau pentru bulgari sau pentru austrieci sau pentru italieni, exista reguli pentru toti cetatenii UE. Liberatea de miscare a persoanelor este unul dintre principiile fundamentale ale UE si nu exista principii pe care le respectam si altele nu", a conchis Ponta.

Premierul britanic, David Cameron, a propus o serie masuri dure impotriva asa-numitului "turism pentru beneficii sociale", afirmand ca imigrantii din cadrul UE nu vor putea sa pretinda sprijin din partea contribuabililor pe termen nelimitat. Cameron a facut aceste declaratii in contextul in care Marea Britanie ar trebui sa elimine, din ianuarie 2014, toate restrictiile impuse cetatenilor romani si bulgari pe piata muncii. Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, a transmis autoritatilor de la Londra ca libera circulatie a persoanelor nu se negociaza atat timp cat Marea Britanie este membra a UE si a pietei unice.