Lucrurile nu s-au intamplat insa peste noapte. Dupa trei ani de cereri adresate Ministerului Justitiei, Arwa Al-Hujaili, in varsta de 25 de ani, a primit in cele din urma permisiunea de a se inregistra drept avocat practicant, fiind prima femeie din tara care a reusit acest lucru. “Oamenii imi spun ca sunt un pionier si simt nevoia sa ma ridic la nivelul asteptarilor pe care le au. Este un mare sentiment de responsabilitate. De acum inainte,oamenii vor fi atenti la tot ceea ce fac”, spune tanara.

Ea a decis sa urmeze o cariera in domeniul dreptului, dar se astepta sa poata fi lasata sa practice imediat dupa terminarea facultatii, in 2010. A petrecut in schimb trei ani avand titulatura de consultant legal, fara a fi insa recunoscuta ca avocata, relateaza CNN.

Universitatile din Arabia Saudita au inceput sa primeasca femei la facultatile de drept in 2005, acestea terminandu-si studiile in 2008. Dar entuziasmul lor a fost curmat brusc, atunci cand si-au dat seama ca nu pot obtine drept de practica. Multe dintre colegele lui Al-Hujaili, frustrate de lipsa de progres din tara, au ales sa plece in strainatate ca sa poata munci. Insa Al-Hujaili a continuat sa isi sustina punctul de vedere, depunand nenumarate cereri in acest sens.

In acelasi timp, si altii au inceput demersuri pentru schimbare, creand grupuri personalizate pe Facebook, campanii pe Twitter si postari pe Youtube, pentru ca femeile sa primeasca acest drept de practica.

In cele din urma, in octombrie anul trecut, dupa ce a primit o petitie care a strans 3.000 de semnaturi, pusa la cale de un grup de absolvente in drept, Regele Abdulah a anuntat ca femeilor ar trebui sa li se permita sa fie recunoscute drept avocate. Cu toate astea, Ministerul de Justitie nu s-a grabit sa sprijine decizia. “Am continuat sa fac demersuri, dar nu imi dadeau absolut niciun fel de raspuns”, isi aminteste Al-Hujaili.

O prietena de-a sa, Hanouf Al-Hazzaa, a scris atunci un articol intr-un ziar, in care ii cerea Regelui sa intervina. Al-Hazzaa facea parte din prima generatie de absolvente ale Arabiei Saudite, dar alesese sa mearga in SUA pentru a practica avocatura, fiind dezamagita de situatia de acasa. “Am scris despre cat de deprimanta era situatia, explicand ca multe dintre noi suntem aici, in afara tarii, pentru ca nu avem niciun viitor acasa”, povesteste Al-Hazzaa.

Doua zile mai tarziu, Ministerul Justitiei a dat unda verde cererilor, iar cea a lui Al-Hujaili a fost prima acceptata. Aceasta spera sa practice avocatura in domeniul dreptului familial, pentru a le putea ajuta la randul sau si pe alte femei.

“Multe femei au nevoie sa vorbeasca cu avocate si vreau sa le ajut sa isi castige drepturile. Aspectul social este unul care trebuie luat in considerare, ca societatea sa poata accepta femei avocat, pentru ca este ceva nou. Va fi de asemenea o provocare si pentru sistemul judiciar sa ne accepte, dar cred ca vom depasi aceste dificultati, daca ne vom dovedi competenta”, a adaugat Arwa Al-Hujaili.

Adam Coogle, cercetator din Orientul Mijlociu pe problemele Drepturilor Omului, este de aceeasi parere, ca exista inca probleme pe care femeile avocat le vor intampina. “Judecatorii sauditi au multa libertate si pot inlatura un avocat dintr-un proces. Judecatorii i-ar putea respinge pledoaria sau sa ii interzica sa vorbeasca, in special daca este vorba de un judecator conservator, care nu vrea ca femeile sa se faca auzite in instanta”, spune Coogle.

Insa pentru Al-Hujaili, faptul ca a reusit sa urmeze o cariera in domeniu a facut sa merite asteptarea. “Succesul este un sentiment placut, mai ales atunci cand vine dupa o furtuna”, spune aceasta.