Ghid de cariera in 2013. 14 pasi pentru a avansa la locul de munca
Fiecare sfarsit de an aduce cu sine o analiza a realizarilor si esecurilor din ultima perioada. Cei mai multi oameni isi propun sa faca schimbari in viata lor si se gandesc cum ar putea sa evolueze in anul care vine.
Revista Forbes propune o serie de modalitati prin care fiecare dintre noi se poate dovedi mai eficient la locul de munca si poate urca pe scara ierarhica.
1. Anticipeaza nevoile departamentului tau. “Sa fii o persoana de baza si de incredere pentru departamentul in care lucrezi si sa cauti mereu noi oportunitati de dezvoltare, sunt metode excelente pentru a face o impresie buna la locul de munca. Preia initiativa si prezinta-i sefului tau niste proiecte proprii”, ne sfatuieste Shawnice Meador, specialist in Managementul Carierei, la Universitatea Carolina de Nord.
2. Cunoaste-ti mai bine seful. “Superiorul tau are un cuvant greu de spus asupra carierei tale, asa ca e in interesul angajatului sa il cunoasca mai bine, atat profesional, cat si din punct de vedere personal. Asta nu inseamna ca trebuie sa iti petreci timpul liber cu el, dar este util sa inveti ce il entuziasmeaza”, scrie Andy Teach, autorul cartii “De la absolvent la corporatist: Un ghid practic pentru a avansa pe scara profesionala”.
3. Asteapta-te sa ai succes. “Atitudinea pozitiva se poate reflecta in expresie, postura, tonul sau debitul verbal. Ai incredere in munca ta. Gandeste-te ca esti singura persoana calificata sa faca ceea ce faci”, spune Lynn Taylor, expert in problemele de la locul de munca si autoarea cartii “Imblanzirea bestiei de la birou”.
4. Cerceteaza industria Indiferent de domeniul in care lucrezi, acesta va inregistra schimbari periodice, schimbari cu care este bine sa tii pasul. “Cele mai multe industrii au reviste si site-uri web dedicate, in care sunt prezentate cele mai importante noutati in materie. Este important sa fii la curent cu aceste stiri, pentru a fi informat. Informatia inseamna putere”, spune Teach.
5. Propune mereu o solutie. O idee fara un plan de actiune va fi greu de urmat si de pus in aplicare. In schimb, daca vii cu solutii practice pe care le poti implimenta intr-o maniera eficace, conducerea se va baza din ce in ce mai mult pe tine si te va avea in vedere pentru proiectele viitoare.
6. Gaseste un mentor. “Gaseste pe cineva in compania la care lucrezi pe care sa respecti si de la care sa iti doresti sa inveti. Nu trebuie sa rogi direct acea persoana sa te ghideze, este suficient sa lasi deschise caile de comunicare si sa fii atent la sfaturile pe care aceasta ti le va da din cand in cand”, spune Teach.
7. Imbunatateste-ti modul de comunicare. Una dintre greselile pe care cei mai multi manageri si angajati o fac este frica de a spune deschis ceea ce gandesc. “Teama de confruntare poate sa copleseasca, dar daca esti dispus sa comunici sincer si indraznet, stresul de la locul de munca se va reduce si vei putea da un randament mai bun in ceea ce faci. Problemele de comunicare nesolutionate duc adesea la conflicte”, avertizeaza Taylor.
8. Lucreaza mai mult si mai eficient. Multi angajati iti fixeaza niste limite, cum ar fi numarul de ore petrecute la birou, pe care nu vor sa le depaseasca. “Este important sa ne depasim aceste limite, dar asta nu inseamna ca e suficient. Trebuie sa lucram inteligent, astfel incat sa profitam la maximum de timpul pe care il alocam”, spune Teach.
9. Dar nu te epuiza. Pentru workaholici, adica persoanele care traiesc pentru a munci, este foarte important sa reduca ritmul de lucru si sa isi permita din cand in cand cate o pauza. De asemenea, fixarea unor obiective prea greu de atins ii poate face sa se simta neimpliniti si epuizati.
10. Ofera-te sa ajuti. “Cu cat poti sa ajuti mai mult la locul de munca, indiferent de departament, cu atat e mai bine. Daca investesti timp si in alte arii de expertiza ale afacerii in care esti implicat, vei ajunge sa o cunosti mai bine si vei crea legaturi cu oamenii din toata compania. Cu toate astea, ai grija sa nu scapi din vedere care este rolul tau in firma si sa-ti stabilesti cu atentie prioritatile”, spunea Meador.
11. Incearca sa ai o viziune de ansamblu. Majoritatea angajatilor se concentreaza doar pe ceea ce fac, ceea ce ii impiedica sa vada imaginea de ansamblu. “Reprezinti doar o piesa din puzzle iar puzzle-ul nu va fi complet pana cand toate piesele nu se vor sincroniza perfect. Mai mult, e o oportunitate de a demonstra ca poti gandi si actiona ca un manager”, spune Teach.
12. Continua sa inveti. Multe companii isi incurajeaza angajatii sa studieze, pentru a se descurca mai bine la job. “Daca urmezi un masterat, incearca sa aplici imediat ceea ce inveti in munca pe care o depui. Asta va demonstra conducerii ca poti sa faci mai multe pentru companie”, spune Meador.
13. Adreseaza intrebarile potrivite. Se spune ca nu exista metoda mai sigura de a avansa in cariera, decat aceea de “a fura meseria” de la altii. Asta presupune sa acorzi o atentie sporita la ceea ce se intampla in jurul tau, dar, mai ales, la a sti sa pui intrebarile potrivite. Gandeste-te cu atentie la ce vrei sa afli si ce iti informatii iti pot fi de folos, dar ai grija sa nu ii agasezi pe cei din jur, prin prea multe insistente.
14. Respecta-ti angajamentele “Unul dintre lucrurile cel mai de pret pe care un angajat le poate face este sa isi respecte angajamentele. Fa ceea ce ai spus ca vei face, intr-un mod corect, la timp si respectand bugetul. Un astfel de comportament ii va face pe superiorii tai sa simta ca pot avea incredere in tine, asa ca te vor avea in vedere pentru noi sarcini si oportunitati de avansare”, e de parere Meador.