În lunile februarie și martie, angajatori din întreaga lume au fost forțați să facă ceea ce nu-și imaginaseră niciodată că va fi posibil – să închidă birourile și să găsească alte forme prin care angajații să poate lucra de la distanță.

Pentru companiile IT, cele de consultanță, din domeniul financiar și o parte din zona seviciilor, munca de acasă a fost mai simplu de pus în practică, mai ales pentru cele care implementau deja acest sistem de câțiva ani.

După ridicarea stării de urgență și relaxarea restricțiilor în multe țări, angajatorii s-au găsit în fața unei noi provocări, încercând să găsească soluțiile cele mai bune și pentru a-și feri angajații de infectare cu coronavirus, dar și pentru a obține productivitatea dinainte de declașarea pandemiei.

Unele companii au stabilit deja că angajații lucrează la fel de bine de la distanță și vor implementa acest sistem pe termen lung.

Altele încearcă să găsească soluții pentru a îmbina mersul la birou cu munca de acasă, iar specialiștii în resurse umane spun că acesta va fi modelul cel mai des întâlnit, care va lua locul pogramului de 8 ore pe zi la birou.   

De exemplu, conglomeratul german Siemens a anunțat recent că a decis să îşi lase angajaţii să lucreze de unde doresc, câte două sau trei zile le săptămână, acesta fiind un nou exemplu al modului în care pandemia de coronavirus a determinat companiile să regândească cum şi unde muncesc angajaţii.

Compania, care realizează o gamă largă de produse, de la trenuri şi până la software, a informat că board-ul său a aprobat un nou model de lucru care permite angajaţilor să lucreze de unde sunt mai productivi, inclusiv de acasă sau din spaţii de tip coworking.

"Obiectivul este de a permite angajaţilor din întreaga lume să lucreze în regim mobil pentru o medie de două sau trei zile pe săptămână, acolo unde este rezonabil şi fezabil", a informat Siemens într-un comunicat. "Aceste modificări vor fi însoţite şi de un nou stil de leadership, care pune accentul pe rezultat mai degrabă decât pe timpul petrecut la birou", a declarat, la rândul său, noul director general, Roland Busch.

Astfel, Siemens devine prima companie germană care schimbă cu caracter permanent modul în care organizează modul de lucru al angajaţilor. Compania a informat că noul model se va aplica pentru peste 140.000 de salariaţi din 125 de locaţii, din 43 de ţări. Siemens a precizat însă că noua abordare va ţine cont de solicitările locale, de cerinţele specifice ale locului de muncă şi de preferinţele individuale.