Este prima data cand este publicata o lista de acest gen, stabilita in comun de catre Guvern si Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Anterior, in 2012, Berlinul a facilitat procesul de obtinere a unui permis de sedere pentru muncitorii inalt calificati, iar in prezent, vrea sa permita integrarea mai usoara a unor reprezentanti de profesii intermediare: electricieni, infirmiere, personal pentru ingrijire a pensionarilor.

Conditia de intrare a cetatenilor straini pe teritoriul Germaniei va consta in prezentarea unei diplome privind calificarea in domeniile in care este inregistrata o lipsa a fortei de munca.

Pana in prezent, Germania a incheiat acorduri bilaterale cu Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca, cand era nevoie de un anumit tip de personal, a precizat purtatorul de cuvant al Ministerului de Economie. Este vorba, in special, de cazul personalului pentru ingrijire din Filipine si Croatia, a adaugat el.

Cu un somaj in scadere si cu o populatie imbatranita, Germania se confrunta cu un deficit al fortei de munca calificata, incercand sa recruteze lucratori din Uniunea Europeana.

In februarie precedent, OCDE a anuntat ca potrivit unui studiu, Germania ramane insuficient de orientata spre recrutarea fortei de munca din strainatate, in special, a celei lipsite de calificare, pentru a compensa impactul unei populatii in imbatranire pe piata sa de munca.