Ministrul danez al Muncii, Henrik Dam Kristensen, a declarat ca este multumit de decizia CJUE, de marti, care stabileste ca statele membre ale Uniunii au dreptul sa refuze sa acorde ajutoare sociale imigrantilor someri, o pozitie sustinuta de Danemarca. 

Decizia a fost pronuntata in baza unui caz al unei romance din Germania, Elisabeta Dano, careia autoritatile au refuzat sa-i acorde ajutoare, dupa ce aceasta nu a acceptat locuri de munca sugerate de un centru pentru someri.

Kristensen a subliniat ca decizia sustine ceea ce Danemarca a spus intotdeauna, anume ca rezidentilor UE nu ar trebui sa li se permita sa calatoreasca din tara in tara in cautarea de ajutoare sociale. 

"Danemarca a sustinut Germania in acest caz, pentru ca nu credem ca trebuie sa existe dreptul de a te muta dintr-o tara UE in alta exclusiv cu intentia de a fi luat in grija. De aceea nu am fost surprinsi de acest rezultat", a spus ministrul.

"Desi expertii vor inspecta indeaproape si vor evalua, acum, sfera de aplicare a deciziei UE, eu sunt foarte multumit de ea", a adaugat el. 

Europarlamentari danezi au salutat la randul lor decizia Curtii.

"Eu cred ca aceasta este o expresie a unei noi intelegeri in cadrul UE a sistemului potrivit caruia ingrijorarile unei tari trebuie sa fie respectate, iar noi trebuie sa spunem in mod clar «nu» turismului pentru ajutoare", a declarat social-democratul Jeppe Kofod

Morten Messerschmidt, care reprezinta la Bruxelles Partidul Danezilor, o formatiune eurosceptica, a indemnat Guvernul sa treaca la actiune pe plan intern.

"Sunt fericit sa vad ca o curte UE a stabilit o limita de la care ajutoarele sociale pot fi acoperite de legislatia UE. Este esential ca Guvernul sa faca tot ceea ce poate pentru a se asigura ca toate prestatiile daneze sunt aparate, la fel ca cele germane", a subliniat el. 

Danemarca a depus un memoriu la Curte, in sustinerea autoritatilor germane impotriva romancei. 

Open Europe, un think tank eurosceptic britanic, considera ca Guvernul Marii Britanii poate sa foloseasca decizia pentru a-i obliga pe cei carora li se poate aplica sa paraseasca tara. Alte tari, ca Belgia, au trimis deja scrisori imigrantilor europeni someri vizati de caz, cerandu-le sa plece, deoarece impun o "povara nerezonabila".