Acordul obtinut miercuri seara urmeaza sa fie oficial adoptat de Parlamentul European si Consiliu, reprezentant al statelor membre. El se refera la anumite revizuiri ale unei directive europene privind calificarile porfesionale, in scopul de a incuraja si simplifica mobilitatea lucratorilor in Europa.

"Angajatii care doresc sa lucreze intr-un alt stat membru o vor putea face mult mai usor fiindu-le recunoscute mult mai repede calificarile", scrie comunicatul eurodeputatei franceze Constance Le Grip, din partea PPE, noteaza Mediafax.

"Cartea electronica, in cadrul unei mobilitati temporare, va inlocui procedurile de declarare existente si le va permite angajatilor sa furnizeze servicii fara alte formalitati in ceea ce priveste calificarile", a explicat comisarul european insarcinat cu Piata interna, Mochel Barnier, intr-un comunicat.

Documentul va fi introdus doar pentru profesiile care doresc sa se foloseasca de el. Barnier a salutat faptul ca "doua profesii foarte mobile, infirmierii si inginerii, au aratat deja un veritabil interes" pentru acest document.

Directiva introduce, intre altele, o actualizare a conditiilor de formare, inclusiv o mai mare transparenta in ceea ce priveste formarea continua pentru mai multe profesii, precum medici, dentisti, farmacisti, infirmieri, moase, veterinari sau chiar arhitecti.

Pentru a completa o mobilitate care va deveni mai simpla si mai rapida, mai ales in sectorul medical, directiva propune sa intareasca siguranta pacientilor si consumatorilor in general, dezvoltand un mecanism de alerta si clarificand regulile privind cunostintele lingvistice ale specialistilor imigranti.

"Aceasta directiva modernizata va raspunde penuriei de forta de munca in Uniunea Europeana, venind in ajutorul celor care cauta angajati specializati, mai ales tineri", a subliniat Barnier.