Studiul Manpower indica faptul ca in tarile din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) angajatorii sunt inca sceptici in ceea ce priveste angajarile, managerii din 11 tari din cele 18 analizate estimand scaderi ale ritmului de recrutare a fortei de munca spre sfarsitul anului, fata de lunile anterioare.
Comparativ cu anul trecut, insa, managerii sunt mai optimisti, in 15 tari raportandu-se planuri active de angajare.
Dintre tarile europene, cele mai multe angajari se vor face in Elvetia, Norvegia si Polonia, cele trei state raportand cea mai optimista previziune in ceea ce priveste recrutarile de cand studiul a inceput sa se realizeze pe teritoriul acestora, in 2005. Pe locul imediat urmator se regaseste Germania.
Cele mai mari sanse sa-si gaseasca un loc de munca sunt cei care lucreaza in finante, asigurari, servicii imobiliare sau servicii de afaceri, firmele din Elvetia, Norvegia si Germania raportand intentia de a infiinta cele mai multe posturi in aceste domenii.
Cei mai pesimisti dintre europeni, in ceea ce priveste angajarile, sunt managerii din Grecia, unde previziunea este cea mai slaba dintre toata tarile Europei si de cand Manpower a inceput realizarea studiului.
“Se remarca o revenire in forta la nivel global pe piata fortei de munca, cu o cerere importanta de oameni calificati in multe din economiile emergente. Piata europeana a muncii nu si-a turat inca toate motoarele, in mare parte din cauza incertitudinilor din Grecia si Italia. Dar se pot remarca imbunatatiri importante la nivelul intregii regiuni in sectorul finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, unde previziunile fata de acum un an s-au imbunatatit in 15 tari, cu cresteri remarcabile in Elvetia, Germania si Norvegia,” a explicat Jeffrey A. Joerres, presedinte si CEO al Manpower Inc.
Managerii de pe cele doua continente americane, in schimb, sunt optimisti, intentia de a angaja noi salariati regasindu-se in toate tarile analizate.
Brazilia, Peru si Costa Rica se afla in topul tarilor care vor face cele mai multe angajari, in timp ce Statele Unite inca se confrunta cu o neincredere din partea managerilor in ceea ce priveste recrutarile. Desi, fata de anul trecut, intentia de a angaja a crescut in SUA, fata de trimestrul anterior a inregistrat insa o usoara scadere.
Comparativ cu inceputul anului, angajatorii din Mexic si Canada si-au exprimat intentia de a angaja cei mai multi oameni, in special in industria prelucratoare.
In Brazilia, ca si in Europa, disponibilitate de angajare se regaseste in sectoarele finante, asigurari sau servicii imobiliare, unde mai mult de jumatate dintre firme intentioneaza sa creasca volumul angajarilor in trimestrul viitor.
China si Taiwan sunt tarile din Asia si din toata luma in care se vor face cele mai multe angajari pana la sfarsitul anului. In schimb, in tari precum Australia, Noua Zeelanda sau India optimismul este moderat fata de trimestrul anterior, dar mai crescut comparativ cu anul trecut.
Cele mai multe oportunitati de angajare in Japonia vor fi in industria prelucratoare, in timp ce India face angajari masive in administratie publica, servicii sociale si educatie.
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca se realizeaza trimestrial si masoara intentiile companiilor de a creste sau de a diminua volumul angajarilor totale pe parcursul trimestrului urmator.
Documentul se bazeaza pe intervievarea unui numar de peste 61.000 de angajatori din sectoarele public si privat din 36 de tari si teritorii. In Romania, studiul a fost realizat prin intervievarea unui numar de 751 de angajatori.