"In mod sigur, statul nu va face noi angajari", a spus ministrul Muncii, Mihai Seitan, care spera ca, prin cele doua masuri luate de la inceputul anului de Guvern, rata somajului va scadea pentru ca firmele private vor angaja un numar semnificativ din persoanele ramase fara loc de munca.

Oamenii de afaceri spun ca insa ca nu vor putea sa angajeze someri pentru ca nu au pregatirea profesionala necesara.

"Somajul tehnic sau angajarea de someri nu sunt luate in considerare de sectorul privat, pentru ca, in general, noile recrutari se fac pentru a acoperi o nevoie. Nu va angaja nimeni un somer doar de dragul de a economisi niste bani", a spus Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Peste 70% din cei 740.000 de someri existenti in prezent abia daca au studii gimnaziale sau au absolvit o scoala profesionala, restul fiind absolventi de liceu sau de facultate, potrivit datelor de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Astfel, este putin probabil ca marile multinationale care au anuntat angajari, ca HP, Microsoft sau Ford, sa recruteze personal din randul celor disponibilizati.

Citeste continuarea in Zirul Financiar