Romanii se mentin primii si anul acesta in topul celor mai numerosi straini din Spania, urmati de marocani si englezi.

Ultimele date ale ministerului muncii arata ca, in ciuda crizei, ai nostri sunt tentati sa revina in Spania, pentru contracte pe termen scurt in servicii si agricultura. Cei mai mult se afla in continuare in: Madrid, Andaluzia, Valencia, Castilla la Mancha si Catalunia.

La finalul anului trecut aproape 730 de mii de romani lucrau in Spania, cu aproape zece la suta mai multi decat in 2008. Dupa un du-te vino pe piata muncii, oamenii au decis ca mai bine muncesc pe branci si culeg fructe pentru 35 de euro pe zi, decat sa stea de pomana.

"Noi muncim de foarte mult timp cu persoanele din Romania. Romanii raspund foarte bine la munca noastra de acolo si la fel avem si spanioli care vin la munca”, spune Felix Baragan, angajator spaniol.

Prima veste buna in 2010 din Spania este ca somajul a scazut in agricultura cu 3,5 procente. Asta nu inseamna ca romanii vor putea castiga acolo bani foarte curand, insa au mai multe sanse sa-si gaseasca o slujba in acest domeniu.

Silviu Bian, presedinte Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca informeaza ca in afara de Spania si angajatorii din Austria sunt asteptati cu oferte de munca pentru romani.

"Curand o sa vina angajatori din Austria care selecteaza doritori de munca in industria lemnului, in general tamplari", spune oficialul roman