Deputatii au aprobat reducerea CAS, de la 1 octombrie. Isarescu: Masura, insuficienta pentru ca Romania sa iasa din “cercul vicios” al deficitului asigurarilor sociale
Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, cu unanimitate, proiectul de lege privind reducerea CAS, de la 1 octombrie, cu 5 puncte procentuale, premierul Victor Ponta aratand ca datele de la INS confirma ca Romania este in graficul stabilit cu institutiile internationale si poate lua aceasta masura.
"Aceasta initiativa a fost in programul de guvernare a USL, dar a fost sustinuta si de celelalte forte politice, este in favoarea dezvoltarii Romaniei. Datele primite de la INS confirma o crestere economica de aproape 4%, am primit datele privind incasarile din primele 6 luni si suntem in graficul stabilit cu institutiile internationale, deci putem sa luam aceasta masura", a afirmat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.
El a adaugat ca ar fi o masura care ar acorda si mai multa incredere celor care investesc in Romania pe termen mediu si lung si creeaza locuri de munca, mentionand ca PSD, care este un partid de stanga, sustine "o masura foarte buna de relaxare fiscala".
Guvernul a aprobat in luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Numarul actual al salariatilor din Romania este de aproximativ 4,6 milioane. Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de lege.
De cealalta parte, guvernatorul BNR Mugur Isarescu declara, luni, dupa sedinta de politica monetara de la banca centrala, ca reducerea CAS ar trebui insotita si de alte reforme structurale pentru a fi eficienta si a rezolva problema decalajului dintre numarul de contribuabili si cel de beneficiari ai sistemului de asigurari sociale,"cerc vicios" din care Romania nu iese de 14 ani.
"Cred ca directia este buna (reducerea CAS - n.r.), nu este suficienta, ea trebuie sa fie inconjurata de mai multe masuri care sa ajute la crearea de locuri de munca. Solutia pentru Romania este sa ajungi la cel putin 6 milioane de contribuabili, altfel cercul vicios este aici, nu ai cum sa il rezolvi financiar, nici pe termen scurt, nici mediu, nici lung", a declarat marti Isarescu la briefingul de presa dupa sedinta CA pe probleme de politica monetara.
Guvernatorul BNR a aratat ca nivelul de impozitare, calculat ca incasari bugetare din total PIB, de 30%, "da impresia" ca este foarte scazut, insa raportat la numarul platitorilor de impozite (4 milioane din totalul de 10 milioane populatie activa), se constata ca platitorii de taxe si impozite ajung la 50-60% impozitare din costul fortei de munca, ceea ce e efoarte mult.
"Din anul 2000, cand am fost premier, am mentionat de doua ori pericolul sa ramanem intr-un cerc vicios, acolo am ramas, 4 milioane cu 6 milioane si nu iesim din zona asta, sunt foarte greu de gasit solutii. (...) Trebuie un program de creare de locuri de munca, mai ales in rural, unde este vizibila subangajarea fortei de munca", a spus Isarescu.
El a precizat ca a discutat acest aspect si in cadrul comitetului de trecere la euro, solicitand specialistilor din BNR "daca pot sa imagineze scenarii de iesire din acest cerc vicios", desi nu este problema bancii centrale.
"Financiar este o ecuatie imposibila: cum sa asiguri pe termen lung contributii, viabilitate si evitarea evaziunii si, pe pe de alta parte, o multumire a pensionarilor. Si vedeti ca aproape nimeni nu e multumit. (...) E nevoie de un program de iesire din acest cerc vicios, trebuie sa facem reforme structurale. Cred ca trebuie sa fim mult mai concreti aici, ce inseamna reforme structurale si cum iesim din aceasta problema pentru ca, uitati, nu poti sa cobori nici contributia. Toata lumea stie ca sunt ridicate, dar nu poti sa le cobori pentru ca iesi din sustenabilitatea fiscala", a mai spus guvernatorul BNR, citat de Mediafax.
Pe acelasi subiect: