Guvernul a aprobat legea de reducere a CAS, de la 1 octombrie. Romania devine a doua tara in regiune, dupa Slovacia, cu cele mai mici costuri de asigurari sociale
UPDATE Guvernul a aprobat proiectul de lege privind reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale platite de catre angajator, masura care se va aplica incepand cu data de 1 octombrie 2014, informeaza Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Astfel, potrivit proiectului de lege, se diminueaza cotele platite de angajatori in functie de conditiile de munca pentru contributia de asigurari sociale datorata sistemului public de pensii dupa cum urmeaza:
- de la 20,8% la 15,8% pentru conditii normale de munca;
- de la 25,8% la 20,8% pentru conditii deosebite de munca;
- de la 30,8% la 25,8% pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca.
“Este cea mai consistenta diminuare a contributiilor de asigurari sociale aplicata pentru angajator, intr-o singura etapa, in ultimii 14 ani. Aplicarea acestei masuri va contribui la atragerea investitiilor si la stimularea muncii in Romania. Reducerea poverii fiscale asupra fortei de munca va sustine crearea de noi locuri de munca, generand efecte economice pozitive atat pentru companii, cat si pentru salariati. In esenta, stimularea ocuparii fortei de munca este cea mai buna forma de protectie sociala si de crestere a veniturilor individuale, in linie si cu recomandarile Comisiei Europene”, a afirmat Ioana-Maria Petrescu, ministrul Finantelor Publice.
Potrivit MFP, prin utilizarea sumelor relativ disponibilizate se vor asigura surse suplimentare pentru investitii cu impact asupra cresterii economice. Totodata, se asigura conditii pentru o imbunatatire a performantelor de competitivitate ale sectorului privat, in conditiile in care Romania devine mai competitiva prin costuri comparativ cu tarile din jur.
Impactul bugetar estimat pentru aplicarea reducerii CAS pentru ultimul trimestru al acestui an este de 850 de milioane de lei. Pentru anul 2015, impactul bugetar al aplicarii acestei masuri este de 4,8 miliarde de lei.
Impactul aplicarii reducerii CAS va fi compensat pentru anul 2014 din veniturile incasate suplimentar din impozitul pe constructii, fata de sumele estimate. Astfel, sumele declarate de catre operatorii economici pentru taxa pe constructii speciale este de 1449 mil. lei, iar la primul termen de plata s-au incasat 710,4 mil lei, in conditiile in care s-a estimat ca in 2014 se vor incasa 488 de milioane de lei din impozitul pe constructii.
In anul 2015, impactul aplicarii acestei masuri va fi compensat prin: cresterea veniturilor bugetare incasate de catre ANAF ca urmare a aplicarii masurilor de eficientizare a sistemului de colectare; imbunatatirea sistemului de colectare a impozitelor si taxelor ce vizeaza recuperarea arieratelor fiscale inregistrate de contribuabilii mijlocii. De asemenea, modificarile survenite asupra Legii insolventei nr. 85/2006 vor permite recuperarea debitelor curente si diminuarea volumului arieratelor.
Romania, a doua tara in regiune cu cele mai mici costuri de asigurari sociale dupa reducerea CAS
Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, la 15,8%, la angajator, ar plasa Romania pe a doua pozitie in regiune din perspectiva celor mai scazute costuri cu asigurarile sociale, dupa Slovacia, cu 14%, si inaintea Poloniei, cu 16,26%, potrivit unui studiu al companiei de externalizare si consultanta de afaceri Accace.
Urmatoarele locuri in top sunt ocupate de Cehia, cu o cota a asigurarilor sociale de 21,5%, si Ungaria, cu 27%.
Astfel, pentru un angajat cu un salariu brut de 1.000 lei, angajatorii platesc in prezent CAS in valoare de 208 lei, valoarea urmand sa ajunga la 158 lei, dupa aplicarea reducerii.
In ceea ce priveste totalul contributiilor datorate de angajatori, diminuarea CAS ar plasa Romania tot pe locul al doilea in regiune, cu o cota de retinere cuprinsa intre 22,75% si 23,45%, comparativ cu Polonia, care ocupa primul loc cu retineri la angajatori cuprinse intre 19,48% si maxim 22,67% din fondul de salarii realizate, in functie de contributia la fondul de handicap pentru persoanele cu dizabilitati.
Chiar si in cazul aplicarii acestei masuri, Romania ar inregistra in continuare una dintre cele mai mari contributii pentru pensii platite de angajati in regiune, de 10,5%, comparativ cu slovacii sau cehii care au o cota de retinere de 4%, respectiv 6,5%, potrivit Accace.
Cele mai mari costuri cu plata pensiilor din regiune le au polonezii, care contribuie lunar cu 11,26% din salariul brut la fondul asigurarilor sociale.
Accace furnizeaza servicii precum externalizare, consultanta fiscala si de afaceri, contabilitate, raportare financiara, salarizare sau administrare de personal.
Pe acelasi subiect: