Doar unul din patru parinti si-ar incuraja copiii sa devina profesori. 

Profesia de medic a fost aleasa ca fiind cea mai respectata, de 4 din 10 romani, conform studiului Triple Helix.

Apoi 16,7% dintre romani au pus pe primul loc profesorii, atunci cand li s-a cerut sa ordoneze zece profesii prin prisma respectului personal pentru acestea.

In top urmeaza ocupatiile de cercetator, preot, programator, avocat, inginer, consultant in management, contabil si economist. 

"Datele studiului nostru pun in evidenta un fenomen interesant: in ciuda respectului mare pe care romanii il au fata de meseria de profesor, doar unul din patru (25%) si-ar incuraja copiii sa imbratiseze aceasta profesie. Cu aceasta cifra, ne situam sub media tarilor incluse in Studiul Global privind Statutul Profesorului", a subliniat Irina Anghel - Enescu, fondatoarea Triple Helix.

In Romania, numarul celor care si-ar incuraja copiii sa devina profesori este mai mic decat in tari precum China (48%), Coreea de Sud (45%), Singapore (35%) sau Statele Unite (32%), dar mai mare decat in tari ca Franta (23%), Germania (18%) sau Portugalia (12%). 

Doar 14% dintre romani considera ca profesorii sunt respectati de copii, cifra cu care Romania se situeaza pe unul dintre ultimele locuri, raportat la tarile incluse in "Studiul Global referitor la Statutul Profesorului".

Chiar si in cazul adultilor, respectul pentru profesia de dascal se erodeaza la generatia tanara. Astfel, romanii de peste 45 de ani pun pe primul loc aceasta profesie - in proportie de 25% - spre deosebire de o pondere de numai 10% in cazul celor care au varsta intre 18 si 35 de ani.

Respectul este dublu in orasele mici si in mediul rural, prin comparatie cu orasul Bucuresti (20% versus 10%). 

Datele pentru studiul Asociatiei Triple Helix au fost culese, in perioada 25 - 30 septembrie 2015, folosind panelul Daedalus Online.