Romania a ramas fara specialisti: 3 din 5 angajatori nu gasesc salariatii de care au nevoie. Care sunt cele mai cautate meserii
Posturile de meseriasi calificati sunt cel mai greu de ocupat, la nivelul statelor EMEA, urmate de cele de reprezentanti vanzari, care au urcat pe locul doi, si de cele de ingineri, respectiv tehnicieni, aflate acum pe locurile 3 si 4, conform studiului "Deficitul de talente", realizat de compania de consultanta in resurse umane ManpowerGroup.
Cel mai mult s-au adancit dificultatile de atragere a soferilor, care ocupa in 2015 locul 5 in topul celor mai dificil de ocupat pozitii, dupa ce, in 2014, erau pe locul 10, apreciaza angajatorii.
Astfel, potrivit studiului citat, 61% dintre angajatorii din Romania spun ca au dificultati in ocuparea posturilor vacante, din cauza deficitului de talente. Procentul este mult deasupra mediei globale de 38%, dar si a mediei pe regiunea EMEA de 32%, plasand Romania pe locul 5 in topul tarilor cu cele mai raspandite dificultati legate de talente, dupa Japonia, Peru si Hong Kong, si la egalitate cu Brazilia.
Ponderea angajatorilor romani care resimt dificultati a crescut cu 21 de puncte procentuale fata de anul trecut - cand 40% dintre angajatori semnalau dificultati - atingand cea mai mare cota din ultimii 6 ani.
La nivel global, in 2015, procentajul angajatorilor care intampina dificultati in ocuparea posturilor vacante este in crestere, urcand cu 2% fata de 2014 (de la 36% la 38%). Media globala este cea mai ridicata de la declansarea recesiunii globale, in 2008. Daca, in 2007, 41% dintre angajatori indicau dificultati, in 2009 proportia scazuse la 30%.
Dincolo de valorile medii sunt angajatori din Japonia sau Peru, care intampina dificultati cauzate de deficitul de talente in proportie de 83%, respectiv 68%, comparativ cu cei din Irlanda, unde doar 11% indica dificultati. Ponderea angajatorilor care raporteaza deficite de talente a crescut abrupt in Singapore (40%), Africa de Sud (31%), Romania (61%) si Grecia (59%).
In schimb, scaderea cea mai mare se inregistreaza in Argentina, unde ponderea a ajuns la 37%.
ManpowerGroup a intervievat peste 41.700 de responsabili cu angajarea (recrutori si manageri) din 42 de tari pentru a stabili ponderea celor care intampina dificultati in ocuparea posturilor vacante, cauzele acestor dificultati si posturile cel mai dificil de ocupat. Angajatorii au fost de asemenea chestionati privind impactul deficitului de talente asupra organizatiei si masurile intreprinse pentru a reduce sau contracara acest deficit.
Ca si in 2014, mai mult de jumatate dintre angajatorii ce se confrunta cu dificultati provocate de deficitul de talente spun ca acesta are un impact ridicat (20%) sau mediu (34%) asupra capacitatii lor de a raspunde nevoilor clientilor. Doar 21% nu observa un impact al deficitului de talente asupra relatiei lor cu clientii.
Pe acelasi subiect: