Masura se va desfasura pana la finalul anului si isi propune sa aduca o imbunatatire a eficientei in cadrul echipei si sa demonstreze ca experienta unui job poate progresa, prin transformarea fiecarei zi de luni in timp liber, a anuntat compania, potrivit Mediafax.ro.

“Cred ca, pe parcursul unei saptamani, avem timpi morti si e normal ca acest fenomen sa apara. In momentul in care putem sa eliminam acesti timpi morti si sa-i transformam intr-un beneficiu, consider ca ziua de luni poate fi transformata intr-o zi libera, care sa ofere o energie si, mai ales, un nivel de productivitate mai bune pentru restul saptamanii”, a declarat Ionut Munteanu, Managing Partner & Trainer WebDigital.

Intr-o postare pe blogul companiei, reprezentantii WebDigital sustin ca “saptamanile cu timp de lucru mai putin decat norma de 40 de ore au inceput sa apara din ce in ce mai des. Noi vrem sa vedem daca reteta aplicata cu succes de altii in alte tari poate functiona si in Romania. Avem toate motivele sa credem ca decizia de a trece la o saptamana cu 4 zile lucratoare va avea succes.”

Si alte companii din strainatate au introdus saptamana de 4 zile lucratoare, Serps Invaders din Edinburgh, o agentie de digital marketing, luand aceasta decizie inca din 2013. De la implementarea acestei masuri, agentia a raportat angajati mai odihniti, s-a extins prin deschiderea unui nou birou in Barcelona, a castigat clienti importanti precum Gillette, Chanel si SEAT si a reusit sa atraga mai multe talente din domeniul marketing-ului digital.

Cel mai mediatizat exemplu in Romania este Suedia, tara in care tot mai multe companii, intre care si Toyota, experimenteaza ziua lucratoare de 6 ore. Brath, o companie cu 20 de angajati, a raportat incasari mai mari cu aproape 100%.

WebDigital este o agentie specializata in Pay Per Click Marketing din Bucuresti, certificata Google Premier Partner.

Primii pasi de schimbare a legislatiei in Romania

In prima jumatate a anului, parlamentarii au facut mai multe propuneri de schimbare a legislatiei muncii, in ceea ce priveste timpul de lucru, informeaza www.stirileprotv.ro.

Una dintre propuneri, depusa in luna mai de un senator si un deputat PNL, vizeaza modificarea Codului Muncii astfel incat saptamana de lucru sa fie mai scurta. Mai precis, potrivit proiectului "pentru salariatii cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de opt ore pe zi, de luni pana joi, iar vinerea este de sase ore, si de 38 de ore pe saptamana, fara afectarea salarizarii aflate in plata".

Initiatorii sustin ca, astfel, se va imbunatati calitatea vietii salariatilor, iar productivitatea va creste, invocand exemplul altor state europene. De asemenea, ei spun ca ar scadea riscul de accident vascular cerebral.

Un alt proiect depus de un senator liberal si aflat in dezbatere la Camera Deputatilor sustine ca timpul de munca sa ramana la 40 de ore, dar acestea sa poata fi distribuite dupa cum se inteleg patronul si angajatul. Ceea ce ar insemna ca se poate trece la saptamana de lucru de 4 zile, in care se munceste 10 ore pe zi.

Pentru salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de opt ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Fiecare angajator stabileste impreuna cu angajatul norma timpului de munca, aceasta putand fi si de zece ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe saptamana", se arata in proiect.

In expunerea de motive, senatorul invoca un reportaj pe care l-a vazut la televizor. De asemenea, el sustine ca, daca aceasta modificare ar fi adoptata, oamenii ar avea un week-end prelungit in care ar putea „merge la munte sau la mare ori sa faca un gratar cu prietenii”.

Unul dintre cei mai bogati oameni din lume vine cu o propunere si mai indrazneata: saptamana de 3 zile

Magnatul mexican Carlos Slim Helú, presedintele companiei Telmex si cel mai bogat om din lume in perioada 2010-2013, propune introducerea saptamanii de lucru de trei zile, in scopul diminuarii somajului, stimularii turismului, educatiei si imbunatatirii calitatii vietii, relateaza Bloomberg.

Intrebat daca acest sistem nu ar conduce la diminuarea veniturilor, Carlos Slim a precizat: "Nu; pentru companii, productivitatea a generat un excedent de personal. Se poate aplica un schimb foarte bun - mai putine zile de lucru si mai multi ani pana la pensionare", a precizat Carlos Slim.

"De-a lungul timpului, chiar daca trecerea a fost lenta, oamenii au lucrat mai putin. Pe vremuri se lucrau 72 de ore, sase zile pe saptamana. Apoi, 60 de ore. Succesul cel mai mare a fost saptamana de lucru de 48 de ore. Apoi, saptamana engleza, in care se lucra sambata, iar duminica era singura zi de odihna. Apoi, 40 de ore. In loc sa lucram cinci zile, pentru 35 de ore, sa lucram acum trei zile, pentru a le face loc si altora sa munceasca", a adaugat miliardarul.

Carlos Slim Helú, in varsta de 76 de ani, este un antreprenor mexican, investitor si filantrop, fiind, in perioada 2010-2013, cel mai bogat om de lume. Cu o avere estimata la 50 de miliarde de dolari in 2016, Carlos Slim Helú este presedinte si director general al companiilor Telmex, América Móvil, Samsung Mexico si Grupo Carso.