Cei 2,8 milioane de angajati din sectorul public din Venezuela au deja zilele de vineri libere in aprilie si mai. La sfarsitul lunii aprilie, presedintele Nicolas Maduro a anuntat ca vor fi libere si zilele de miercuri si joi, dar si ca scolile vor fi inchise vinerea.

Rivalii au spus ca masura reducerii saptamanii de lucru este nesabuita, sustinand ca trimiterea functionarilor acasa nu va rezolva criza energiei si ca oprirea activitatii nu va face decat sa inrautateasca recesiunea tot mai puternica din Venezuela.

Insa Partidul Socialist aflat la putere a anuntat luni ca masurile vor fi prelungite pana cel putin la 27 mai.

Seceta a redus la niveluri critice rezervele de apa de la barajul si centrala hidroelectrica de la Guri, care acopera doua treimi din nevoile energetice ale tarii.

Penuria de apa si intreruperile de curent se adauga la deja numeroasele dificultati cu care se confrunta populatia de 30 de milioane de locuitori, afectata de o puternica recesiune economica, de lipsa unor produse de baza precum lapte sau medicamente, de preturile mari si de cozile lungi la magazine.

Oficialii venezueleni au spus ca problemele cu electricitatea sunt cauzate de fenomenul meteorologic El Nino si ca au evitat luarea unor masuri dure cum ar fi majorarea facturilor la energie, puternic subventionate, pentru a-i proteja pe cei saraci.

Insa criticii dau vina pe lipsa investitiilor guvernului, coruptie, ineficienta si esecul in diversificarea surselor de energie.

La 1 mai, venezuelenii au dat ceasurile cu 30 de minute inainte, o masura dispusa de guvernul presedintelui Maduro pentru a economisi energie. Venezuela a revenit astfel la fusul orar pe care il avea pana la 9 decembrie 2007, cand presedintele de atunci, defunctul Hugo Chavez (1999-2013), a decis sa treaca la -04H30 GMT.

Femeilor li s-a recomandat de asemenea sa reduca folosirea unor aparate de uz casnic precum uscatoarele de par, iar marile centre comerciale trebuie sa isi asigure o parte din energie din generatoare proprii.