"Vor fi desfiintate posturile vacante pastrate, in general, pentru functiile de conducere, care aveau nevoie sa aiba in spate un numar de posturi chiar si vacante. Eficientizarea aparatului administrativ este un prim pas, vor urma si altele", a spus Ponta, in sedinta de guvern, potirvit Mediafax.

Proiectul de ordonanta de urgenta pregatit pentru sedinta de guvern releva ca vor fi disponibilizati angajati din zece ministere prin eliminarea a aproape 3.000 posturi ocupate, echivalent a 4% din numarul de angajati, vor fi desfiintate posturile vacante din administratia centrala si locala, nu si de la cabinetul demnitarilor, si va fi redus numarul functiilor de conducere la 12%.

Scaderea numarului functiilor de conducerela maximum 12% va fi raportata la numarul total al posturilor din respectiva institutie publica centrala sau locala.

Taierea posturilor ocupate va fi operata in Ministerul Agriculturii, Ministerul Afacerilor Interne (inclusiv prefecturi), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratei Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Educatiei (inclusiv inspectoratele scolare), Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii, Ministerul Mediului, Ministerul Sanatații (inclusiv directiile de sanatate publica), Ministerul Transporturilor si Secretariatul General al Guvernului.

Numarul total al posturilor ocupate care vor fi desfiintate a fost calculat deja la 2.860 astfel de locuri, "cu respectarea prevederilor legale aplicabile fiecarei categorii de personal".

Actul normativ prevede in acelasi timp ca numarul total de posturi vacante din ministere, din cadrul celorlalte institutii și autoritati publice aflate in subordinea, sub autoritatea sau coordonarea Guvernului sau a ministerelor, finantate integral sau partial din bugetul de stat si din cadrul institutiilor si autoritatilor publice finantate integral din bugetele asigurarilor sociale, precum si din autoritatile si institutiile publice locale se reduce, prin desfiintarea acestora, dar cu o serie de exceptii, precum posturile vacante aferente functiilor de demnitate publica si cele aferente cabinetelor acestora si functiile publice vacante de conducere, functiile publice de conducere cu statut special, posturile militare de conducere si cele din categoria inaltilor functionari publici.

Prin reorganizarea aparatului administrativ, Executivul estimeaza o economie la bugetul de stat de 45 milioane lei in acest an si 108 milioane lei in fiecare dintre urmatorii patru ani.