Reorganizarea Sanatatii va aduce anul acesta economii de 50 mil. euro, dar va duce la disparitia a trei-patru mii de posturi „din birocratie”
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, sambata, ca proiectul de reorganizare a sistemului are ca obiective accentuarea descentralizarii si controlul costurilor, ca parte a reformei in interesul cetateanului, economiile fiind estimate, pentru 2013, la 50 de milioane de euro, potrivit Mediafax.
Nicolaescu a explicat totdata ca, prin procesul de reorganizare din Sanatate, vor fi reduse trei-patru mii de posturi "din birocratie", insa, in urma unei evaluari pe competente, ocupantii acestora vor fi redistribuiti astfel incat numarul celor fara loc de munca sa fie cat mai mic.
Demnitarul a explicat, intr-o conferinta de presa, ca initiativele de reorganizare lansate vineri in dezbatere publica reprezinta "un prim pas" al reformei din Sanatate "in interesul cetateanului".
Nicolaescu a spus ca este "preferabila o reforma din mers, decat o noua legislatie, care sa intarzie cu cativa ani" schimbarile necesare, precizand ca masurile propuse de Ministerul Sanatatii (MS) sunt agreate si sustinute de Fondul Monetar International.
Ministrul a explicat ca masurile de reorganizare urmaresc controlul costurilor, reproiectarea componentelor de baza din sistem si implicarea comunitatilor si autoritatilor locale, ceea ce inseamna, in opinia sa, "accentuarea descentralizarii".
In acelasi context, Eugen Nicolaescu a subliniat ca reforma urmareste "apropierea sistemului public de cetatean", realizarea de economii inclusiv prin reducerea birocratiei si profesionalizarea sistemului.
In privinta destinatiei banilor ce ar fi economisiti astfel, ministrul a precizat ca acestia vor ramane in sistem, urmand sa fie alocati programelor nationale de sanatate, cu prioritate celui de oncologie.
Nicolaescu a estimat fondurile economisite la 50 de milioane pe euro, raportat la 2013. Din acesti bani, 20 de milioane ar veni din reorganizarea MS si a directiilor de sanatate publica, iar 30 de milioane, din cea a caselor de asigurari de sanatate judetene, proiectul de act normativ legat de acestea urmand sa fie lansat in dezbatere publica saptamana viitoare.
Precizarile lui Eugen Nicolaescu vin dupa ce MS a lansat un dezbatere publica un proiect de HG de reorganizare a ministerului, potrivit caruia directiile de sanatate publica judetene se reorganizeaza in opt autoritati regionale, avand in subordine 34 de oficii judetene de sanatate publica, iar serviciile judetene de ambulanta, in opt servicii regionale, cu 33 de statii regionale.
Nicolaescu a mai spus ca 2013 va fi anul marilor schimbari in sanatate, precizand ca are sprijin politic pentru masurile care vor fi luate.
Potrivit lui Nicolaescu, o parte din oamenii ale caror posturi vor fi desfiintate ar urma sa fie incadrati, astfe in structurile nou infiintate din subordinea ministerului, la consiliile judetene, in spitale sau in cabinete. Ministrul a spus ca nu poate fi precizat, in acest moment, numarul celor care vor ramane fara loc de munca, insa se va incerca, potrivit competentelor fiecaruia, ca acesta sa fie cat mai mic.
Cei disponibilizati vor beneficia, potrivit lui Nicolaescu, de toate drepturile legale, cum ar fi platile compensatorii. In casele de asigurari de sanatate si in directiile de sanatate publica judetene lucreaza in prezent aproximativ 8.000 de persoane.
Pe acelasi subiect: