Potrivit sondajului de opinie "Roman in Europa", mai mult de jumatate dintre romanii chestionati (53%) au afirmat ca nu stiu care sunt institutiile europene si care este rolul lor, insa acest procent este in scadere comparativ cu anii precedenti, dupa ce, in 2011, 70% dintre cei chestionati au afirmat acelasi lucru, iar anul trecut, 61%.

De asemenea, 51% dintre romani au afirmat ca nu cunosc obligatiile si drepturile ce revin cetateanului european, raspunsurile negative fiind, si in acest caz, in scadere: 65% in 2012, respectiv 71% in 2011.

La intrebarea "Aderarea la Uniunea Europeana v-a adus o schimbare a vietii in bine sau in rau?", 58% dintre cei care au participat la sondaj au afirmat ca "in rau", 31% - "in bine", iar 11% nu au raspuns.

Procentul celor care spun ca aderarea a avut un impact negativ este in crestere, in 2011 acest raspuns fiind dat de 51% dintre participantii la sondaj, iar anul trecut, de 53%.

Pierderea locurilor de munca continua sa ramana principala prblema cu care se confrunta Romania dupa aderarea la UE, numarul celor care considera acest lucru fiind in crestere in fiecare an: 42% in 2011, 45% in 2012 si 51% in acest an.

Pe locul al doilea in topul problemelor de dupa aderare este cresterea coruptiei, sesizata de 21% dintre cetatenii care au completat chestionarul, in timp ce 19% au mentionat "cresterea preturilor".

Intrebati daca se implica destul in dezvoltarea comunitatii in care traiesc, 70% dintre respondenti au raspuns negativ, 21%, afirmativ, iar 9% au refuzat sa raspunda.

De asemenea, 51% dintre participantii la sondaj au afirmat ca au dat spaga pentru rezolvarea unor probleme personale la fel ca inainte, 37% spun ca nu au recurs la asta, iar 12% au afirmat ca au platit mai mult.

Romanii mai cred ca Guvernul este principalul vinovat pentru faptul ca Romania inregistreaza cea mai mica absorbtie a fondurilor europene (42%), iar 33%cred ca de vina este birocratia UE.

La intrebarea "Considerati ca atragerea fondurilor europene ar fi atenuat efectele crizei economice in Romania?", 71% au raspuns afirmativ, 10%, negativ, iar 19% au sustinut ca nu stiu.

Coruptia (40%), traficul de persoane si de droguri (16%) si opozitia unor tari membre (31%) sunt principalele motive pentru care Romania este amanata in a intra in spatiul Schengen, identificate de romanii chestionati prin acelasi sondaj.

Sondajul de opinie "Roman in Europa" a fost realizat de CIADO Romania in perioada 16 - 26 aprilie, pe un esantion de 1.400 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 50 ani. Intrebarile au fost adresate prin newsletter si pe retelele de socializare.