Potrivit agentiei bulgare, care citeaza din raportul dat publicitatii joi, a crescut ingrijorator traficul de persoane, referitor la muncitori romani si bulgari care muncesc pe sume infime. Sursa citata mai arata ca romanii si bulgarii care ajung sa munceasca pentru mafia ceha au fost tranformati in adevarati sclavi.

Mafiotii cehi isi racoleaza victimele de la agentii de plasare a fortei de munca si promit oamenilor locuri serioase de munca. In plus, mai noteaza sursa citata, mafiotii le iau imigrantilor banii cu care vin. Odata ajunsi in Cehia, mafiotii ii silesc pe oameni sa munceasca "pentru mai nimic".

Potrivit cifrelor oficiale, in 2009, in Cehia erau inregistrati 4.578 lucratori din Bulgaria si 3.789 din Romania.

"In majoritatea cazurilor muncitorii straini sunt folositi la munca silnica, in agricultura, iar unii dintre ei sunt fortati sa se si prostitueze", a declarat pentru publicatia romaneasca "24 de Ore" si citata de agentia bulgara, Romulus Ungureanu, directorul Centrului de Combatere a Traficului de Fiinte Umane din Romania.

Tot Ungureanu, citat de Novinite, a anuntat ca exista cazuri in care oamenii siliti de mafie sunt cetateni cu studii superioare fortati sa munceasca cu 7,5 euro pe saptamana. "Ei muncesc invariabil sapte zile pe saptamana", a spus Ungureanu.

In majoritatea cazurilor oamenii refuza revenirea in tara de origine pentru ca rudele acestora cred ca ei castiga bani frumosi, mai noteaza sursa citata, care arata ca, in plus, acesti oameni trebuie sa returneze banii imprumutati pentru drumul spre Republica Ceha.