Absolventii de facultate accepta si salarii de 200 de euro!
Pana sa isi faca un plan de viitor, tinerii absolventi din Romania descopera cat de amar este gustul prezentului. Peste 80% dintre ei nu lucreaza in domeniile pentru care s-au specializat. Chit ca stiu carte, trebuie sa renunte la orgolii si sa se angajeze: chelneri, casieri sau agenti de vanzari. Specialistii in resurse umane spun ca in aceasta perioada se bat si 8.000 de candidati pentru un post de operator calculator, platit de doua ori mai prost decat anul trecut.
Pretentiile salariale pentru un job entry-level au scazut de la 450 de euro in perioada dinaintea crizei, adica in 2008, la undeva intre 200 si maximum 300 de euro in 2010. Absolventii de facultate sunt nevoiti sa renunte la orgolii si sa accepte sa faca “munca de jos”. Si asta e usor inteles mai ales in conditiile in care concurenta pe un post a ajuns la un nivel incredibil: sunt cazuri in care cateva mii de candidati se bat pe un post.
Pana sa ajunga director de vanzari si sa stea cu nasul intre hartii intr-un birou, Valentina Bordusanu isi tine mintea vie si face calcule intr-un fast-food din Capitala.
Iar Alina Sandu este absolventa de medicina veterinara. A incercat in sase locuri, printre care si Oficiul pentru Protectia Consumatorului. Sefii de aici i-au spus ca pana in 2011 posturile sunt blocate. Putin incurajator pentru un absolvent de facultate, care a fost refuzat pe rand de alti sase manageri.
Tinerii se obisnuiesc greu cu ideea ca un bucatar nu foarte scolit isi gaseste mai usor de lucru ca un inginer. Unii nici nu mai au curaj sa-si depuna CV-ul pe site-urile online. Sunt si 8.000 de oameni care aplica pentru un job in call-center sau de operator PC. Diplomele si masteratele le vor folosi la ceva in vreo doi, trei ani.
Cu un calculator, o imprimanta, un fax si un pix, Adrian, proaspat absolvent de Politehnica, si-a deschis o firma de contabilitate. "Si Bill Gates a inceput in garaj, multi au inceput in garaj si acum o sa se revina la firmele de bucatarie si de garaj, ceea ce e foarte bine”, spune George Butunoiu, proprietar de firma de consultanta in resurse umane.
"Daca in trecut un job de entry-level era undeva la 450 de euro, acum incepe undeva la 200 de euro", spune Adela Rapeanu, purtator de cuvant MyJob.
Romania este printre tarile cu cei mai multi tineri neangajati din Uniunea Europeana. 20% dintre cei 700.000 de someri sunt tineri pana in 25 de ani. Anul acesta, mai mult ca oricand, absolventii de arhitectura sau medicina trebuie sa renunte la orgolii, sa coboare cu picioarele pe pamant si, de ce nu, sa impacheteze si hamburgeri ca sa-si castige painea.