Tara care a terminat anul cu cea mai mica rata a somajului a fost Olanda, unde doar 4% din populatia activa nu avea un loc de munca, potrivit Eurostat. La polul opus se afla Letonia si Spania, cu rate ale somajului de 22,8% si, respectiv, 19,5%.

Romania a terminat anul 2009 cu aproape 710.000 someri si o rata de 7,8%, dar atat patronatele cat si sindicatele se asteapta ca numarul de someri sa creasca in continuare, cel putin in prima jumatate a anului. De altfel, chiar seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks declara, in urma cu cateva zile, ca este posibil ca numarul de someri sa ajunga in acest an la un milion de persoane. Autoritatile de la Bucuresti sustin insa ca nu exista estimari in acest sens, ba, mai mult, ca rata somajului va scadea fata de nivelul din 2009.

Pe de alta parte, in ultima saptamana, numarul de locuri de munca vacante din Romania a crescut usor, cu aproape 500, pana la aproximativ 7.500 de joburi. Cea mai bogata oferta este, ca si in saptamanile anterioare, pentru absolventii de studii medii si profesionale, pentru lucratori in induatria usoara, soferi, paznici sau muncitori in constructii.

Pentru cei care au terminat facultatea, oferta este de 648 de joburi, cei mai cautati fiind inginerii si subinginerii. Alte locuri vacante mai sunt disponibile pentru consilieri financiar-bancari, asistenti medicali, contabili, asistenti manageri sau farmacisti.

Pe judete, cele mai multe oferte de locuri de munca au locuitorii din Cluj - 479, Satu Mare – 388, Hunedoara – 347 si Iasi – 334. Cele mai putine joburi vacante sunt in Ilfov – 10, Mehedinti – 36, Olt – 45 sau Mures – 55. In Bucuresti oferta este de 571 de joburi vacante.

Oferta completa de locuri de munca, pe judete si pe profesii, poate fi consultata pe site-ul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.