Domnul Petre Paica a lucrat o viata ca lacatus, dar, din februarie, si-a pierdut postul si a intrat in somaj. Acum primeste o indemnizatie de 600 de lei pe luna. Cei de la Fortele de Munca i-au gasit un post similiar, platit cu 700 de lei, pe care omul il refuza, chiar daca asta inseamna ca ramane si fara serviciu, si fara ajutorul de la stat.

"Daca schimb trei transpoarte pana acolo dus si intors e 100.000-200.000, atunci cu ce raman, daca zi de zi acelasi lucru?", explica el.

Somerii care nu sunt de acord cu slujbele oferite sunt de regula muncitori calificati: betonisti, sudori, tamplari sau confectioneri.

Asa se face ca o firma de tricotaje din Satu Mare, de exemplu, are nevoie de cel putin 30 de oameni, care vor primi 800 pana la 1.200 de lei pe luna, plus bonuri de masa. Dar niciun muncitor calificat nu vrea sa se angajeze, iar sefii se gandesc deja la alte solutii, pentru ca au comenzi multe.

In aceste conditii, functionarii s-au hotarat sa dea militaria jos din pod, pentru ca sunt someri care au refuzat si de trei ori un post.

Legea spune ca o slujba poate fi refuzata fara ca somerul sa piarda indemnizatia, numai daca locul de munca este mai departe de 50 de kilometri de casa sau nu se potriveste cu pregatirea celui vizat.

Pana acum, cateva sute de someri au pierdut banii de la stat pentru ca au refuzat posturile oferite.