Impozitul de 85% sperie investitorii straini din Romania: „Creeaza un precedent periculos si ingrijoreaza mediul de afaceri"
Lipsa de claritate a prevederii privind impozitarea cu 85% a sumelor compensatorii ingrijoreaza mediul de afaceri, iar adoptarea prin derogare de la Codul Fiscal creeaza un precedent periculos, afectand stabilitatea fiscala asumata de Guvern, considera AmCham.
"In contextul recentei publicari a OUG 55/2013, Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) atrage atentia asupra unor aspecte legate de oportunitatea si continutul acestei Ordonante. Articolul II al Ordonantei reprezinta o derogare de la principiul cotei unice de impozitare, generand un precedent periculos, afectand stabilitatea fiscala asumata public de guvern in sensul mentinerii cotei unice de impozitare de 16%, atat in cazul impozitului pe profit, cat si cel al impozitului pe venit", se arata intr-un comunicat transmis de AmCham, citat de Mediafax.
Saptamana trecuta Guvernul a decis, prin derogare de la Codul Fiscal, sa stabileasca o cota de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru "in consilii de administratie si consilii de conducere".
Anterior, Guvernul a anuntat ca acest impozit va fi aplicat angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru in consilii de conducere din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) "si din cadrul autoritatilor care au fost reorganizate prin infiintarea ASF".
Premierul Ponta a prezentat miercuri formula aprobata de impozitare cu 85% a compensatiilor, din care rezulta ca s-a decis ca impozitul sa fie doar la consiliul de conducere ASF si fosti membri de comisii care au format ASF, aratand ca acei functionari care "se cred mai destepti decat Guvernul" vor fi demisi.
Reprezentantii AmCham, una dintre cele mai importante organizatii de investitori din Romania, atrag, de asemenea, atentia ca prevederile ordonantei sunt de natura sa incalce principiul neutralitatii si echitatii fiscale prin impozitarea diferentiata a unor categorii de angajati, iar lipsa de claritate in formularea textului genereaza ingrijorare in mediul privat, masurile anuntate nefiind explicit limitate la persoanele angajate in companiile de stat.
"Absenta unui studiu de impact al masurilor cu caracter fiscal introduse de Ordonanta face dificila estimarea efectelor produse de Ordonanta asupra mediului de afaceri si economic in general. Adoptarea acestor modificari nu a fost precedata de consultari publice efective. AmCham Romania saluta eforturile guvernamentale de eliminare a derapajelor permise de cadrul legislativ existent si reitereaza nevoia ca astfel de demersuri sa fie initiate si derulate in consultare cu mediul privat si cu toate partile implicate pentru a asigura consecventa si claritatea modificarilor propuse, fara a aduce atingere principiilor fundamentale de stabilitate si transparenta", se mai arata in comunicat.
AmCham Romania reprezinta peste 300 de membri - companii americane, internationale si locale, cu investitii totale de peste 10 miliarde dolari si mai mult de 200.000 de locuri de munca create.
Pe acelasi subiect: