Incertitudine pe „taxa pe obraz gros”. Ponta spune ca se aplica doar in cazul membrilor CSA, CNVM si CSPP, consilierul sau il contrazice
Impozitarea cu 85% a sumelor compensatorii va fi aplicata numai in cazul fostilor membri ai comisiilor din care a fost formata ASF, nu si in mediul privat, sustine premierul Victor Ponta, adaugand ca Ionel Banculescu, consilierul sau care a vorbit pe aceasta tema, nu stia ce a fost adoptat in Guvern.
"Nu doar ca nu se aplica in mediul privat, nu se aplica nici la stat decat la cei care au lucrat in cele trei comisii din care s-a format ASF, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private, deci numai la cei de acolo se aplica. Daca, de exemplu, dam salarii compensatorii la Oltchim, nu le impozitam cu 85%", a spus Ponta, citat de Mediafax.
Atentionat de jurnalisti ca prevederea privind impozitarea cu 85% este mentionata intr-un articol distinct al ordonantei de urgenta adoptate de Guvern si face referire doar la o derogare din Codul Fiscal, nu la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), premierul a raspuns ca toata ordonanta se refera la ASF.
"Asta a fost intentia noastra si numai la asta aplicam", a adaugat Ponta.
Solicitat insa sa comenteze declaratia consilierului sau pe probleme economice Ionel Blanculescu, care explica motivul pentru care acest impozit va fi aplicat si platilor compensatorii platite in mediul privat, Ponta a afirmat: "Domnule, Ionel Blanculescu nu stia ce am adoptat in Guvern", explicand ca acesta nu participa la sedintele de guvern si, probabil, a fost "o interpretare".
El a adaugat ca Guvernul incearca prin aceasta ordonanta sa penalizeze "ce se mai poate penaliza", deoarece trei fosti membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si-au incasat salariile compensatorii cu o zi inainte de adoptarea ordonantei.
Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern saptamana trecuta privind Autoritatea de Supraveghere Financiara include trei mari articole, dintre care unul modifica articolele din ordonanta de infiintare a ASF reducand numarul de membri, al doilea mare articol stabileste ca, prin derogare de la Codul Fiscal, cota de impozit pe venit este de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru "in consilii de administratie si consilii de conducere", iar ultimul mare articol reglemnteaza conditiile de demitere a managerilor de spitale.
Mai multe despre:
#impozitare suplimentara#Autoritatea de Supraveghere Financiara#plati compensatorii#taxe si impozite
Pe acelasi subiect: